Анализи

Гран Канария ще ви накара да се влюбите

   
Гран Канария ще ви накара да се влюбите

Вятърните турбини произвеждат 20% от енергията на Гран Канария – много повече от средното ниво за Европа. И макар че едва ли един ваканционен остров може да бъде в центъра на прехода към възобновяеми източници, оказва се, че той всъщност е пълен с неочаквани изненади.

Как да го откриете

Гран Канария е третият по големина Канарски остров, като се ротира с Фуертевентура и Лансароте като столица на провинция Лас Палмас. Туристите обикновено резервират почивка само на един от Канарските острови и си остават там. Жалко, защото пътуването между седемте острова става много бързо и лесно. За някои има фериботи, а между почти всички - полети, така че е лесно да си направите почивка с няколко спирки, пише Euronews. По-голямата част от туристите идват от Великобритания, Германия и Скандинавия, така че те са най-добре свързани по въздух.

Ще кацнете на летище Лас Палмас, единственото на острова. Оттук лесно можете да стигнете за 40 минути по добре обозначени магистрали до плажните курорти на юг или за 15 минути до столицата на север.

Карнавал, плажове и романтичен стар град

Столицата на Гран Канария е Лас Палмас де Гран Канария – да не се бърка с Лас Палмас, провинцията. Това е най-големият град на Канарските острови и в него цари истинско оживление. Отличава се с уникална култура, така че определено си заслужава да потърсите какво се случва. Карнавалът през февруари и март е популярно събитие, но културни прояви има целогодишно. Главният плаж е Лас Кантерас. Той вече е избиран за един от най-добрите плажове в Испания и не е трудно да се разбере защо. Градските плажове обикновено са мръсни и пренаселени, тъй като са единствените места, на които жителите на града се стичат за почивка. Но Лас Кантерас е чист и с дължината му от 4 км има достатъчно място за всички. Плажът има крайбрежна алея с ресторанти, кафенета и магазини за всеки вкус. За да разберете историята на Лас Палмас де Гран Канария, трябва да се отправите към стария град Вегета.

Това е мястото, което кастилската армия атакува през 1478 г. и така се стига го сражения между местните жители и колонизаторите. Испанците кръщават първото селище Реал де Лас Палмас и от него се ражда град Вегета.

Днес това е район с причудливи малки улички и прекрасна архитектура. Има безплатни художествени изложби, така че не ги пропускайте.

За гастрономите

В Гран Канария храната и напитките са на особена почит по средиземноморски начин.

Има изобилие от продукти, които се отглеждат или произвеждат от местните жители с грижа и любов. За да разберете каква е разликата в качеството и вкуса, трябва да търсите местни продукти. Гран Канария не е място, където да пазарувате от голям супермаркет при пристигането си. Потърсете местните пазари и малки магазини за хранителни стоки.

Там ще срещнете приятелски настроени местни жители, които са запалени по храната, която продават, но и с удоволствие ще ви дадат препоръки. Продуктите им са отгледани в околните райони - и това ще си проличи във вкуса, бъдете сигурни.

Дестилерията за ром Arehucas

Arehucas е домът на рома на остров Гран Канария.

Ако отидете на барбекю или домашно парти, със сигурност ще има бутилка, която ще се разнася между гостите.

По време на посещението в дестилерията ще се отправите на пътешествие из историята на рома, за да научите всичко за начина на производство на Arehucas.

Това е истински занаятчийски процес. На всяка стъпка от се проверява качеството и всичко е контролира от майстор на рома - завидна длъжност, нали?

Обиколката включва и галерии с бъчви от ром, общо 4308, много от които са подписани от известни личности, които са ги посетили.

Турът завършва с дегустация.

В дестилерията се произвеждат 15 различни продукта, всеки с уникален вкус. Разбира се, можете да си вземете една или две бутилки за спомен.

Преживяването в Arehucas отнема 45 минути, а обиколките се провеждат от понеделник до петък през цялата година. Въпреки това, работното време варира, затова проверете.

Прибирането на реколтата от захарна тръстика се извършва през март, така че ако искате да видите фабриката за ром в разгара си, април е най-доброто време за посещение.

Арукас: Нешлифованият диамант 

Това малко градче на върха на хълма е с колониална архитектура и има прекрасна гледка към морето.

Приятно е да се разхождате по криволичещите му улички и да се любувате на интересните дървета и растения в малкия общински парк.

Архитектурната перла на Арукас е църквата Сан Хуан Баутиста. Благодарение на сложния си дизайн тя често е приемана за катедрала, а от стила ѝ става ясно, че архитектът е бил ученик не на кого да е, а на самия гений Гауди.

Очарованието на една бананова плантация

На кратко разстояние с кола от Арукас, традиционна хасиенда е реставрирана с любов, за да създаде красива панорама към заобикалящите я 7000 бананови растения.

Завладяващата атракция е открита едва преди няколко години, въпреки че се намира там от 1804 г.

Посещението на Hacienda La Rekompensa включва обиколка на плантацията, където се отглеждат 13 различни сорта банани. Най-хубавото, както при всяка обиколка, е дегустацията. Седнали в слънчев двор с други посетители, ще опитате различни сортове банани, сладко и забележете: лютеница, поднесена със сирене. Може да звучи нещо невероятно, но е факт.

Обиколките на Hacienda La Rekompensa продължават 1 час и могат да бъдат резервирани онлайн. Гран Канария отдавна е загърбил принципите на свръхтуризма, който от десетилетия съсипва много части от Европа. Ако изберете почивка на този остров, ще откриете оживено и разнообразно място, пазещо древни традиции и естествена природа. Най-голямото му богатство обаче са местните жители, които нямат търпение да ви покажат съкровищата си.