Новини Събития

Евростат: 38% от европейците в активна възраст не са предприели туристически пътувания през 2022 г.

   
Евростат: 38% от европейците в активна възраст не са предприели туристически пътувания през 2022 г.

През 2022 г. 38 на сто от жителите на страните от Европейския съюз над 15-годишна възраст не са предприели пътувания с цел туризъм. Това означава, че не са пътували по лични причини, при което да са прекарали поне една нощ в хотел или подобно място за отсядане, сочат най-новите данни на Евростат, публикувани днес.

На-голям е бил делът на гражданите на страните от ЕС, които не са пътували с цел туризъм, сред хората на 65-годишна възраст и над нея (55 на сто). Най-малък е бил делът на гражданите на Евросъюза, на възраст между 25 и 34 години (29 на сто).

Хората на 65 години и повече са били по-склонни да пътуват в страната, в която живеят (70 на сто) и да предприемат по-дълги пътувания (средно по 6.3 нощувки). Освен това, те са били по-склонни да нощуват в места, в които не се налага да плащат за престоя си (53 на сто от нощувките). Тези нощувки вероятно са осъществени във "ваканционни" жилища или в домовете на близки и роднини на пътуващите, посочват анализатори.

Проучването на европейската статистическа агенция сочи, че по-възрастните туристи (на 65 и повече години) са пътували повече (58 на сто) извън пиковия туристически сезон (от март до юни и от септември до ноември). По-младите туристи (между 15 и 64 години) са предпочели повече активния период за туризъм, който традиционно е през месеците юли и август.

Най-значителна част от жителите на страните от ЕС, на 65-годишна възраст и над нея, които не са предприели туристически пътувания, са посочили "здравословни проблеми" като основна причина да не пътуват (41 на сто).

Най-значителна част от хората на възраст между 15 и 64 години, които не са пътували с цел туризъм, са изтъкнали "финансови причини", за да не предприемат подобни пътувания (44 на сто).