Новини Транспорт

Lufthansa възобновява полетите след стачката

   
Lufthansa възобновява полетите след стачката

Очаква се нормализиране на дейността на "Луфтханза" (Lufthansa) след приключването на втората стачна вълна за текущия месец, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Компанията обяви, че планира постепенно възобновяване на полетите на летищата във Франкфурт и Мюнхен след края на стачката, обявена от синдиката "Ферди", тази сутрин. По призив на профсъюза служителите на най-големия германски авиопревозвач стачкуваха за втори път през февруари, оказвайки натиск в продължаващия спор за възнагражденията.

Очаква се преговорите да бъдат възобновени днес. Продължилата 35 часа стачка на наземния персонал може да предизвика закъснения или отмяна на полети и през днешния ден, предупреди авиопревозвачът, призовавайки пътниците редовно да проверяват статута на полета си. Стачката на техническия персонал, работещите в логистиката и обслужването на гишета бе особено видима вчера на летищата в Мюнхен и Франкфурт, където отменени полети има и днес.

Протестни действия се проведоха и на аерогарите в Хамбург, Берлин, Дюселдорф, Кьолн/Бон и Щутгарт. Отменени полети имаше от и до летището в София. Синдикатът настоява за увеличаване с 12,5 на сто на възнагражденията на над 20 000 служители, както и за едногодишен компенсационен бонус от 3000 евро заради инфлацията. "Луфтханза" неотдавна предложи инфлационния бонус и повишаване на заплатите с около 10 процента за период от 25 месеца.