Хотели

Футуристичната забележителност на Лондон BT Tower ще се превърне в хотел

   
Футуристичната забележителност на Лондон BT Tower ще се превърне в хотел

Туристите, които искат да видят Лондон отгоре надолу, може скоро да могат да си резервират стая в известната BT Tower в града. Много обичана част от силуета на Лондон, бившата комуникационна кула току-що беше продадена за £275 милиона ($347 милиона) на MCR Hotels, които планират да я отворят за обществеността, като я „пренастроят като хотел“. Според изявление на телекомуникационната компания BT Group в сряда, продажбата „сигурява мястото й (на кулата) като лондонска забележителност за бъдещето.“

Когато сградата е завършена през 1964 г., тя изпреварва Millbank Tower в Уестминстър и се превръща в най-високата сграда в британската столица. Разположен във Фицровия, централен Лондон, той беше официално открит от тогавашния министър-председател Харолд Уилсън през следващата година. Основната конструкция е висока 581 фута (177 метра), но допълнителен участък от въздушен такелаж я издига до 620 фута. 

Първоначално известна като Пощенската кула, сградата е проектирана да предава микровълнови сигнали, пренасящи телекомуникации от Лондон в цялата страна. Постепенно обаче тя е заменена от фиксираните и мобилните мрежи на компанията. Неговите подобни на чиния микровълнови антени бяха премахнати преди повече от 10 години, тъй като вече не бяха необходими. Тя остава най-високата сграда в Лондон до 1980 г., когато е изпреварена от NatWest Tower във финансовия район. Оттогава и двете са били масово засенчени от Shard, който се извисява над града на височина 1016 фута (310 метра). 

Сградата, която има класация II от органа за национално наследство Historic England, беше отворена за обществеността в продължение на няколко години, с ресторант на въртящ се етаж на върха. През 1971 г. обаче тя е затворена за обществеността след бомбена експлозия на 31-ия етаж, за която никой никога не е поел отговорност. 

През 2009 г. LED екран беше увит около 36-ия и 37-ия етаж, с послание, обявяващо 1000 дни до Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. „Информационната лента“, както е известна, оттогава се използва за показване на много различни съобщения, включително първия туит на покойната кралица през 2014 г. и съвети „Останете вкъщи, защитете NHS, спасете животи“ по време на пандемията от коронавирус. 

В прессъобщение, обявяващо продажбата на обекта, Брент Матюс, директор по собствеността на BT Group, каза, че компанията е била „изключително горда“ да притежава „важната забележителност“. Той добави: „Той изигра жизненоважна роля в пренасянето на обажданията, съобщенията и телевизионните сигнали на нацията, но все повече доставяме съдържание и комуникация чрез други средства. Тази сделка с MCR ще позволи на BT Tower да поеме нова цел, запазвайки тази емблематична сграда за десетилетия напред.” 

Това най-ново допълнение ще разшири портфолиото на MCR от около 150 луксозни хотела, включително хотел TWA на летище JFK в Ню Йорк, преосмисляне на Flight Center на Ееро Сааринен от 1962 г. Също така в Голямата ябълка е хотел Art Deco New Yorker, който има богата история и е бил домакин на VIP персони от Джон Ф. Кенеди до Мохамед Али. 

Тайлър Морс, главен изпълнителен директор и собственик на MCR Hotels, каза в прессъобщението: „Горди сме да запазим тази любима сграда и ще работим за разработването на предложения, за да разкажем нейната история като емблематичен хотел, отварящ вратите си за поколения наред.“ Сравнявайки проекта с трансформацията на TWA Flight Center на компанията, Морс добави: „Виждаме много паралели между TWA Hotel и BT Tower. 

„И двете са световноизвестни, новаторски произведения на архитектурата. Беше привилегия да адаптирам TWA Flight Center към нова употреба за бъдещите поколения, тъй като това ще бъде кулата на BT.”