Новини Транспорт

Шест полезни навика на често пътуващите със самолет

   
Шест полезни навика на често пътуващите със самолет

Искате ли пътуването ви да е по-ефективно и безпрепятствено? Възползвайте се от съветите на летящите често пътешественици.

Те използват услугата „Посрещане“ на летището

По-претенциозните пътници искат да стигнат там, където отиват, възможно най-бързо и безпроблемно, особено при свързващи полети, казва съоснователят на Embark Beyond Джули Данзигер.

Тя препоръчва да си резервирате услугата „Посрещане“, за да си осигурите помощ при транспортирането на багажа, чекирането и преминаването през гишетата по сигурност, имиграция и митница.

„Когато кацнете, ще се чувствате като знаменитост“, посочва експертът.

Често пътуващите резервират и кола под наем, за да ускорят придвижването си от летището, така че да не се налага да чакат такси или да използват градски транспорт.

Събират багаж като професионалисти

Хората, които пътуват често, много добре знаят как да опаковат багажа си, казва Данцигер. „Независимо дали става дума за работа или за удоволствие, човек знае от какво има нужда всеки ден и планира място в куфара за покупките, ако смята да пазарува.“

Опитните пътешественици подготвят багажа си и според най-лошите сценарии - например закъснения и отмяна на полети, казва консултантът по луксозни пътувания Embark Beyond Рене Фалак.

Това означава да поставите в ръчния си багаж важни предмети, като четка за зъби, лекарства и чифт дрехи.

Те познават летищата

Опитните пътници познават добре разположението на летището и знаят с точност колко време ще им трябва, за да стигнат от точка А до точка Б, казва Данцигер.

Дори и с посрещач, трябва да бъдете търпеливи на големите аеропортове, например Хийтроу, докато други летища са много по-ефективни (и по-малки). Ако никога не са били на летището, което използват, често пътуващите си изтеглят карта, преди да пристигнат.

Те знаят какво искат от самолета

Опитните пътешественици са започнати с услугите на различните авиокомпании, казва Фалак, и „знаят какво искат от самолета“.

Независимо дали обичат да седят до прозореца или предпочитат да се изтегнат на пътеката - в идеалния случай в бизнес класа, те обмислят приоритетите си и тогава правят резервации.

За да ускорят процеса, използват приложението на своята авиокомпания много преди да се отправят към летището. Там важната информация им е под ръка, като номер на паспорт и контакти за спешни случаи, така че да могат да я достъпят с няколко кликвания.

Проверяват всичко по три пъти

Помага им, че са адаптивни и мислят в движение, казва Фалак, но това, което наистина отличава професионалните пътешественици, е способността им да планират най-лошото.

„Те правят снимки на паспорта си, за да го имат в телефона“, казва тя и добавя, че имат алтернативен план, в случай че основният се провали. Освен това проверяват по три пъти всичко, преди да напуснат дома. Гарантират, че местата им са разпределени, преглеждат маршрута си и коригират билетите си. Може дори да претеглят куфара си, преди да стигнат до летището, за да не се окаже, че е твърде тежък.

Съобразяват се със сезона

Опитните пътешественици знаят, че някои места са по-добри за посещение в определени периоди от други. Вземете популярни гръцки острови, като Санторини и Миконос, за пример. Най-доброто време за посещение на Гърция може да не са пиковите месеци юни, юли и август, а по-скоро по-тихите (и по-достъпни) април, май и октомври.

Редовно пътуващите знаят, че летищата са много натоварени през високия сезон и ако пътуват през него, пристигат рано и планират закъснения.