Новини Събития

Министър Динкова: Успешно надграждаме сътрудничеството си с Гърция в областта на туризма

   
Министър Динкова: Успешно надграждаме сътрудничеството си с Гърция в областта на туризма

„Съвместната ни програма за действие в сферата на туризма за 2024 - 2026 г. ни даде  възможност да надградим успешното си сътрудничество и да реализираме важни съвместни проекти“, каза министър Динкова по време на срещата си с  Олга Кефалояни, министър на туризма в Гърция. По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за насърчаване на връзките между научните среди на двете държави, чрез съвместни инициативи. 

Министър Кефалояни подчерта, че  в рамките на подписаното Споразумение, вече се реализират конкретни предложения, Едно, от които ще бъде между университетив Атина и София за засилване ролята на културата и устойчивия туризъм в икономическото развитие и социалните иновации, подчерта министър Кефалояни.

Министрите обсъдиха и привличането на България като страна към Изследователската обсерватория, посветена на измерването на устойчивото развитие на крайбрежния и морския туризъм.

Министър Динкова се срещна и със заместник-министъра на туризма на Кипър Костас Кумис. Тя посочи, че България работи активно за реализиране на нов подход за маркетинг и реклама на България, с фокус върху Черноморските общини и специализираните видове туризъм. „Посещенията на туристи от Кипър у нас през 2023 г. са 20 708, това е с 27,6% повече спрямо 2022 г. Водещите дестинации за кипърските туристи у нас са Столична община и Банско“, подчерта министър Динкова. Костас Кумис предложи да бъде подписано споразумение в сферата на туризма между министерствата на туризма в България и Кипър. Сред темите на разговор бяха съвместни инициативи за насърчаване на туристопотока,  както и разработването и промотирането на обща програма за привличане на туристи от Китай.