Транспорт

Сараево инвестира в полети и привлича над 1 млн. туристи

   
Сараево инвестира в полети и привлича над 1 млн. туристи

Norwegian Air Shuttle стана поредният превозвач, получил субсидии за поддържане на полетите си до Сараево след публична покана, която беше насочена основно към въвеждането на нови маршрути. Norwegian поддържа услуги от Осло и Стокхолм до столицата на Босна и Херцеговина на сезонна лятна база. Очаква се двойката да премине към целогодишни операции след финансовата помощ, въпреки че това все още не е потвърдено. Единственият друг превозвач, кандидатствал за последния търг за субсидия, беше Air Arabia, но заявлението му беше подадено след определения краен срок и в резултат на това не беше взето под внимание.

Развитието увеличава общия брой маршрути, субсидирани от Сараево, до петнадесет, съобщи GlasNews.bg. Политиката, стартирана миналата година от местния орган по туризма, привлече Ryanair, който ще започне полети от Бергамо, Шарлероа, Гьотеборг, Лондон Станстед, Меминген и Солун, въпреки че последният не е част от програмата за субсидиране, Aegean Airlines с услуги от Атина и Скопие, SunExpress от Анталия и Измир, както и Wizz Air с планирана нова услуга от Рим (все още не е планирана). Останалите маршрути, които сега ще получават субсидии, вече се обслужват, включително Абу Даби от Wizz Air Абу Даби, Варшава от LOT Polish Airlines и гореспоменатите Осло и Стокхолм.

Летище Сараево е готово за силен растеж това лято въз основа на съществуващия планиран капацитет. Към този момент има 1 628 399 места на пазара за полети в Сараево това лято, което представлява увеличение от 29,7% в сравнение със същия период на миналата година и 14% повече от предишния рекорд от лятото на 2022 г. Turkish Airlines ще да бъде най-големият превозвач в Сараево въз основа на наличния капацитет, следван от Pegasus Airlines, Austrian Airlines, Wizz Air Abu Dhabi и Flydubai. Ryanair, която започва операции до столицата на Босна и Херцеговина в края на следващия месец, ще стане шестата по големина авиокомпания в Сараево. Превозвачите, които вече поддържат операции до Сараево и ще увеличат честотите си това лято в сравнение с миналото, включват Jazeera Airways, Flynas, Flyadeal, Qatar Airways и Kuwait Airways.