Анализи Новини

БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма

   
 БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма

Пълната незаинтересованост на министъра на туризма Зарица Динкова към този така важен за българската икономика сектор продължава. От ден първи на поста, г-жа Динкова не е свършила абсолютно нищо в полза на бранша. Таяхме надежди, че може да претърпи катарзис и развитие, но за съжаление те не се оправдаха. 

Поредните доказателства за нейната незаинтересованост дойдоха през последните седмици. В телевизионно интервю Зарица Динкова отказа да заеме твърда позиция по темата с ремонта на летище „Бургас“. Представители на туризма по Южното ни Черноморие вече изразиха опасения за начина и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад интересите на туризма, а прехвърли топката към транспортното министерство. Явно трябва да обясним на г-жа Динкова, че е нейна работа е да вземе отношение и да защитава българския туризъм по всяка тема, дори да не е пряко в нейния ресор. Като например да намери решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно състояние. И да настоява това да не се случва по време на активния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище „Бургас“. 

И въпреки че г-жа Динкова открито толерира Северното Черноморие, видно от средствата, които са насочени натам и с които си пазарува подкрепа без да върши нищо, тя се скри и при възникнал проблем там. 

Такъв беше случаят със скандалния Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат поставени в близост до брега, застрашаваха съществуването изобщо на морския ни туризъм. Наясно сме, че Зарица Динкова е част от групата, която опитваше да прокара този лобистки закон. Това обаче не може да е извинение за пълната й незаинтересованост. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция против. Множество забележки отправи и Министерството на околната среда и водите. 

И отново се наложи туристическият и рибарски сектори да се борят за туризма и поминака на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, пред които да представят  експертиза. И  лидерът на най,-голямата парламентарно представена партия се убеди че проектозаконът е вреден за България. И те като част от вносителите  да изтеглят подкрепата си преди второ четене.

Но защо ни е министър на туризма, след като трябва ние да преговаряме с партиите в парламента?

Водени от горното, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България за пореден път заявяваме категорично, че министърът на туризма Зарица Динкова не оправда гласуваното й доверие в кабинета Денков! И изразяваме надежда, че при предстоящата ротация в българското правителство ще се намери човек, който разбира от темата, милее за българския туризъм и ще се грижи за него.