Събития

Египет и ОАЕ ще строят уникален курорт за 35 млрд. долара

   
Египет и ОАЕ ще строят уникален курорт за 35 млрд. долара

Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха инвестиционно споразумение на стойност 35 млрд. USD за изграждането на курорта Рас ал Хикма на брега на Средиземно море. „Проектът за строеж на Ras al-Hikmah е най-големият в историята на сътрудничеството между Египет и ОАЕ: неговата площ ще бъде 170,8 млн. кв.м“, съобщи министър-председателят на републиката Мустафа Мадбули, който присъства на церемонията по подписването. Според премиера тази сделка „е най-голямото споразумение в областта на преките инвестиции в цялата история на Египет“.

ОАЕ ще разпредели преки инвестиции на стойност 35 млрд. USD за републиката в рамките на два месеца, добави Мадбули.

На територията на курорта се предвижда изграждането на хотели, зони за развлечения и специализирани бизнес квартали. На юг се предвижда изграждането на международно летище. Мадбули изчислява, че курортът ще привлече "поне 8 милиона туристи" в Египет, така че Кайро има желание да завърши строителството възможно най-скоро. Според споразумението, подписано в петък, египетската страна ще има право на 35% от приходите на курорта.

Селището Рас ал-Хикма се намира в провинция Матрух на брега на Средиземно море и е известно преди всичко с факта, че именно там се намира ваканционната къща, където Ануар Садат (президент на Египет от 1970 до 1981 г.) прекара ваканциите си и Хосни Мубарак (от 1981 до 2011 г.).

През 2020 г. президентът Абдел Фатах ас-Сиси издаде указ, който предвижда значително разширяване на района на града и превръщането му в пълноценна туристическа зона. В момента се строи нова магистрала, която ще свърже Кайро със северните райони на брега на Средиземно море и ще намали значително времето за пътуване. Общата дължина на плажовете в района на Рас ал-Хикма достига 50 км; в самия регион, според египетското ръководство, има много исторически обекти, които могат да представляват интерес за туристите.