Новини Събития

Търговете за наем на плажовете ще стават по нов начин с явно наддаване

   
Търговете за наем на плажовете ще стават по нов начин с явно наддаване

Тръжните процедури по отдаване под наем на плажовете, които са изключителна държавна собственост, вече ще се провеждат чрез явно наддаване, като то ще се извършва пред всички присъстващи. Това ще гарантира справедливото им провеждане, обяви министърът на туризма Зарица Динкова. Тя посочи, че са идвали сигнали до нея за нередности по време на служебните правителства през миналата година, когато министър на туризма беше Илин Димитров. Направен е одит, но чисто формални и документални нередности не са открити, допълни министърът. 

"Време е да поставим началото на още една реформа, която до този момент не е срещала политическа воля, но е очаквана от сектора и обществото", коментира Динкова. Ще отпадне условието предлаганата цена да се представя предварително в запечатани пликове. Офертите ще се правят директно пред всички и няма да отлежават в каси и сейфове, където да има риск от въздействие, подчерта министърът.

Ако в деня и в часа за провеждане на търга не се яви представител на кандидата, той ще бъде отстранен от участие, а внесеният депозит ще бъде задържан. Така ще се въведе задължително присъствие на кандидатите на търга. На него ще присъстват като наблюдатели представители на МВР, ДАНС, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Зарица Динкова обяви, че предстоят 20 търга за плажове - по десет за северната и за южната част на Българското Черноморие. Наемите са за пет години. Според нея няма да има промяна на цените на плажните съоръжения през летния сезон.

Владимир Петров, директор на Дирекция "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност в туризма" в министерството, съобщи, че стъпката в наддаването ще бъде до десет на сто от първоначалната наемна цена, която се определя по специална методика, съобразно геоморфоложките различия и бизнес интереса към плажовете. Ако има само един кандидат, процедурата ще се обяви повторно. При хипотеза, че единият от двамата кандидати не се яви в уречения час, то следва отлагане на търга с два часа, ако след това пак не се яви, останалият кандидат в търга наддава над цената, която е обявена за плажа.

Плажовете, които ще бъдат обявени на търг:

Област Варна

Буните 2 - запад и Буните 2 - изток, община Варна
Свети Илия, община Варна
Кабакум - юг, община Варна
Фичоза, община Варна
Романтика, община Аврен
Камчия - север 1 и Камчия - север 2, община Аврен
Камчия - север 3, Камчия - север 4, Камчия - север 5, община Аврен
Шкорпиловци - юг, община Долни Чифлик
Бяла - централен III, община Бяла
Бяла - централен IV, община Бяла

Област Бургас

Обзор - детски лагери, община Несебър
Елените 1, община Несебър
Козлука, община Несебър
Робинзон запад 1, община Поморие
Ахелой, община Поморие
Поморие - буната, община Поморие
Райски залив, община Созопол
Попски плаж - север 5, община Царево
Василико, община Царево
Варвара, община Царево

Мирослав Иванов