Транспорт

За втора поредна година обявиха Wizz Air за най-лошата авиокомпания в Европа

   
За втора поредна година обявиха Wizz Air за най-лошата авиокомпания в Европа

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air за втора поредна година бе призната за най-лошата авиокомпания в Европа. Както пише Mirror, позовавайки се на данни от проучване, проведено сред британци от Which?, именно към Wizz Air са отправени най-много оплаквания на пътници заради закъснения на полети и лошо обслужване.

По данни на Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство, между октомври 2022 и септември 2023 година само 63% от полетите на унгарската авиокомпания са пристигнали навреме. Около 2% от нейните полети са закъснели с повече от три часа, повече отколкото повечето ѝ конкуренти. Авиокомпанията получи лоши оценки по всички показатели, включително само една звезда от пет за обслужване на клиенти. Един респондент казва, че е „невъзможно да се свърже с авиокомпанията“ относно отменен полет, докато друг се оплаква, че Wizz Air е „изключително безполезен и не отговаря“, когато имат нужда от помощ.

На свой ред Wizz Air разкритикува рейтинга, като заяви, че „методологията на проучването е подвеждаща и резултатите не са представителни“ и че не са анкетирани достатъчно клиенти на компанията.

Which? анкетира пътешествениците за полети през последната година, като анализира общо над 10 000 полета. Пътниците оценяваха превозвачите по седем критерия, включително обслужване на клиентите, съотношение цена-качество, удобство на креслата, храна и напитки. Оценката на клиентите се изчислява въз основа на цялостното удовлетворение и вероятността да препоръчат компанията.

Плътно зад Wizz Air се нареди Ryanair, която също отбеляза невпечатляващ резултат, само с една звезда за комфорт на креслата, храна и напитки и обслужване на клиенти. В последната категория респондентите бяха особено критични, като един пътник казва, че авиокомпанията „се отнася към клиентите с пренебрежение“, а друг пък, че авиокомпанията просто „не обслужва клиентите си“. Освен това авиокомпанията получи само две звезди за качество на кацане, чистота и околна среда в салона и три звезди за съотношение цена-качество.

Списъкът с петте най-лоши авиокомпании допълват Iberia (Испания), Vueling (Испания) и British Airways (Великобритания). Междувременно Jet2 на Обединеното кралство заема първото място сред близкомагистралните авиокомпании за трета поредна година. Авиокомпанията получи цели пет звезди за обслужване на клиенти, а освен това има едно от най-ниските нива на отмяна на полети в последната минута от всички авиокомпании, участващи в проучването.