Транспорт

Кметовете от Бургаска област поискаха преразглеждане на концесията за Летище Бургас

   
Кметовете от Бургаска област поискаха преразглеждане на концесията за Летище Бургас

Всички кметове от Бургаска област застанаха зад становището да се преразгледа договорът на „Фрапорт“ за концесията на летището. Те обсъдили темата на днешното заседание на НСОРБ и излязоха с обща позиция, която градоначалниците на Бургас Димитър Николов и на Поморие Иван Алексиев преди минути публукуваха в официалните си профили в социалните мрежи. 

Те смятат, че дори концесията да се прекрати и държавата да плати неустойките към „Фрапорт“, сумата няма да е по-висока от щетите за туризма. 

Ето и целия текст от общата позиция на кметовете от общините в Бургаска област: 

На снимката сме кметовете на общини от Югоизточна България. Днес имахме заседание на Националното сдружение на общините в България. Категорично не можем да приемем случващото се или по-скоро неслучващото се на летище Бургас! 

Настояваме за целогодишни полети! 
През годините сме провели стотици разговори с “Фрапорт”, десетки срещи, участвали сме в какви ли не кръгли маси! Няколко общини дори създадохме фонд за стимулиране на повече полети. И всеки път уверения от “Фрапорт”, че ще направят всичко възможно за целогодишни полети. Никакъв резултат!  

Трябва да е ясно! С липсата на полети наистина се обрича Южното Черноморие! Което е със значително повече туристи от северното през лятото. А през останалото време нашите туристически бази нямат шанс да работят, именно заради липса на полети. Нашите градове са лишени от чужди туристи извън сезон. 

Въпросът вече дори не е регионален, а национален! Засяга цял бранш, засяга всеки един от нас. И това е категоричната позиция на кметовете от Югоизточна България! 

Не сме запознати с концесионния договор, но със сигурност неустойките от развалянето му едва ли биха били по-големи от загубите на туристическия бранш, на регионите, на държавата. 

И докато се наумуваме, туристите ще изтичат към други съседни държави и после ще се чудим защо имаме всички дадености, а все не можем да печелим както тях от туризъм.

Настояваме за преразглеждане на концесионния договор за летище Бургас и за клаузи, които задължават концесионера осигуряването на целогодишни полети! 

Ние, кметовете ще подкрепим всички законови действия на местния бизнес, защото са справедливи и са за бъдещето на целия регион!