Новини Събития

Кукерландия в Ямбол: Зрелищна програма, близо 33 хиляди хлопки и Валя Балканска

   
Кукерландия в Ямбол: Зрелищна програма, близо 33 хиляди хлопки и Валя Балканска

Близо 33 хиляди хлопки, Валя Балканска, Петър Янев и „Чинари“ ще огласят „Кукерландия“, съобщиха от Община Ямбол.

32 685 хлопки ще озвучатмеждународния маскараден фестивал, който през 2024 г. навършва четвърт век. Единственият в страната ежегоден празник на маскарадните игри, провеждан в Ямбол без прекъсване вече 25 години, ще се проведе по традиция в дните между Месни и Сирни Заговезни.

Фестивалът се организира от Община Ямбол и Община Тунджа, под патронажа на Министерството на туризма и Министерството на културата. Карнавалните паради за юбилейното издание на „Кукерландия“ ще започнат още в четвъртък, 14 март, с надиграването на маскарадни и фолклорни състави от детски градини, училища и читалища в детския фолклорен празник „Аз съм кукерче“.

Същият ден ще бъдат наградени ипобедителите в националните конкурси, посветени на „Кукерландия“ - на ОДК за приложно изкуство и на Народно читалище „Съгласие-1862“ за детска рисунка.

Община Ямбол

Космическият глас Валя Балканска, човекът, който разказва душата си с гайда Петър Янев и енигматичните „Master of the dance“ ще дадат специална благословия на 25-ото юбилейно издание на „Кукерландия“ със своето лично участие по време на официалното откриване.

То ще се проведе на 15 март, петък, от 18:00 часа пред сградата на Общината. Завладяващите танцьори от ансамбъл „Чинари“, нежните гласове на момичетата от „Булгарина“, виртуозните музиканти от група „Етнотикс“ и магнетичните перкусионисти от „Чинари Дръмс“ ще представят зашеметяващ коктейл от емблематичните му репертор на 16 март, събота, от 19:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

Над 3000 кукери, мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари, джоламари, рогацари, клопòтарци ще огласят с 32 685 хлопки, благословии и наричания на 16 и 17 март парка на Ямбол.

Сред тях са лауреати от предходни издания на „Кукерландия“, като сурвакарите от Батановци, Долна Секирна, Банище и Брезник, черните кукери от Смядовско, кукерите от Айдемир и Габровница, арапите от Шуменско, джамалите от Русенско и много други.

В дефилетата участват същоКукерската група на град Ямбол, групите на Общините Тунджа, Стралджа и Елхово, които ще представят традиционните за ямболския край обреди за пробуждането на природата и началото на новата селскостопанска година.

Колорита на фестивала ще допълнят със своите обреди и „Мечките на Гаврил“ от Асъу-Румъния, карнавалната група „Тиквеш“-Северна Македония, Клубът за активен живот „Балкан“-Одрин.

Забавни работилници за малки и големи очакват посетители на 16 март, събота, от северната страна на Културно-информационен център „Безистен“, след 11:00 часа. Всеки един от вас ще има възможност заедно с художници и дизайнери от Център за неформално образование и култура „АЛОС“ и от Общински детски комплекс-Ямбол да се включи в създаването на най-мащабния кукерски цветен пъзел от употребявани капачки.

Ямболските кукери са и сред етнографските етюди, които художничката Надежда Кутева представя в едноименната си изложба. Експозицията гостува в Културно-информационен център „Безистен“, а официалното ѝ откриване е на 15 март от 11:00 часа.

Община Ямбол

Изложба на фотографа Петя Василева пък ще бъде открита в Художествена галерия „Жорж Папазов“ на 14 март от 18:00 часа. Тази година Ямбол отбелязва и юбилейната 20-а година на фотоконкурса „Кукерландия“.

Откриването на фото изложба с най-добрите снимки и връчването на наградите ще се състои на 16 март (събота) от 13.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“. На 15 март в Регионален исторически музей-Ямбол ще бъде организирана Национална кръгла маса на тема „Маскарадните игри – между автентичността и модерността“.

Ути Бъчваров пристига в града с големия казан, за да сготви 2500 порции вариво за зрителите на 25-ото издание на „Кукерландия“. Кулинарният шоу-спектакъл „Свинско с винско по кукерски” започва на 17 март, неделя, от 12:00 часа пред сградата на „Български пощи“ в центъра на Ямбол.

В разгара на "Кукерландия", на 15 и 16 март, на площад „Освобождение“ ще се състои Ямболско фермерско-занаятчийско изложение. Базар на местна продукция и занаяти ще очаква посетителите и в Градския парк.

И тази година, точно на Сирни Заговезни - 17 март, от 17:30 часа, на сцената зад зала „Диана“ в Градския парк самодейни колективи ще направят възстановка на характерните за този празник традиции - палене на огън и прескачането му за здраве, хвърляне на стрели, „хамкане“ с халва, вземането и даването на прошка.

Четвъртвековният юбилей на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ е повода за предпремиерно представление на нов спектакъл на ансамбъл „Тунджа“, който през 2024 г. отбелязва своя 70-годишен юбилей. Началото на концерта е от 18:00 часа на 17 март, на сцената зад зала „Диана“, след възстановката на ритуалите на Сирни Заговезни.

Като част от „Кукерландия“, община „Тунджа“ ще организира за пети път Националния кукерски празник „Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите“. В селата на общината, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени характерните местни обичаи и автентичната маскарадна обредност.

Пълната програма вижте тук:https://yambol.bg/uploads/3A1C4DB077EE5E56F23572380E9B3E09