Новини Събития

Третият фестивал на светлините Lunar е между 9 и 12 май

   
Третият фестивал на светлините Lunar е между 9 и 12 май

Третият фестивал на светлините Lunar е между 9 и 12 май, съобщават организаторите от българското студио за визуални ефекти MP-Studio, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International.

По думите им арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която български и чуждестранни артисти ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации.

„И тази година, столицата ще се нареди сред едни от най-иновативните градове в света, които представят завладяващо дигитално изкуство по своите улици. Четирите фестивални вечери ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите сгради, паркове и площади. Със своето впечатляващо изкуство, артистите ще отправят важни послания, като насочат погледа на посетителите към значими теми като тази за опазването на планетата, силата на личния избор, свободата на себеизразяване, технологичното развитие и други“, разказват организаторите.

„Първите две издания на Lunar бяха огромно предизвикателство за нашия екип, но и ни показаха, че сме на прав път и че има реален шанс мечтата ни да превърнем фестивала в традиция, да се сбъдне. Щастливи сме, че успяхме да дадем сцена на иновативно и качествено светлинно изкуство и сме сигурни, че събитието има възможност да се превърне в едно от най-успешните в Европа. Затова и тази година, заедно с нашите съмишленици, сме подготвили програма, която да бъде незабравима за всички посетители както от страната, така и от чужбина”, казва Марин Петков, основател на MP-Studio и на Lunar,  и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти.

Както писа БТА, над 450 хиляди жители и гости на София посетиха всяко от първите две издания на Lunar, а повече от 40 артисти от 15 държави създадоха творби.