Новини Транспорт

Ryanair открива полет от Пловдив до Бирмингам

   
Ryanair открива полет от Пловдив до Бирмингам

Нова въздушна авиолиния открива Летище Пловдив. Тя ще свързва английски град Бирмингам с Пловдив. Полетите ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър веднъж седмично от края на месец ноември 2024 година. 

“Новата линия е възможна благодарение на активната комуникация на екипа на летището с авиокомпанията и помощта на Фонда за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България.“, съобщи изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той  благодари на всички общини и юридически лица, които участват във Фонда и подпомагат развитието на летището. 

„След като открихме авиолинията до Манчестър, тази до Бирмингам  е поредната английска дестинация, с която запълваме картата на авиосвързаността с българските общности, които живеят и работят в Англия. Чрез нея се дава възможност и на туристите от региона на Бирмингам да посетят Пловдив и зимните ни курорти. Южен централен  район и България като цяло заслужават да бъдат все по-достъпни за чудесата и красотите, които има по нашите земи, и за които има все повече желаещи да ги посетят.“, допълни още Дойчин Ангелов. 

В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив, като и по един полет от Манчестър и Белфаст. Скоро се очаква анонсирането на други атрактивни дестинации. 

Бирмингам е вторият по население град в Англия и се намира в графство Западен Мидландс. Градът наброява 1 085 400 жители и е на сравнително голяма надморска височина от 150 – 300 метра над морското равнище. Около целия град има хълмисти възвишения, които правят панорамата доста приятна. В града има университет, колежи имузеи. Споменава се от 11 век. В наши дни производството в Бирмингам не върви на толкова високи обороти, но за сметка на това градът се стреми да придобие лице на културна столица и магнетична туристическа дестинация. Бирмингам се нарежда на 4-то място във Великобритания по брой на посещаващи го туристи.