Новини Транспорт

След отказ от съда: JetBlue и Spirit Airlines отмениха сливането си

   
След отказ от съда: JetBlue и Spirit Airlines отмениха сливането си

JetBlue и Spirit Airlines официално прекратиха сливането си, около 6 седмици след като федерален съдия постанови, че то нарушава антитръстовото законодателство на САЩ, предаде АФП. Дружествата представиха покупката на Spirit от JetBlue за 3,8 млрд. долара като изгодна за потребителите, но през януари федерален съдия застана на страната на Министерството на правосъдието на САЩ, което твърдеше, че премахването на безлимитната авиокомпания Spirit ще доведе до повишаване на цените на билетите. Дружествата взеха решение, след като заключиха, че предвид правната ситуация е малко вероятно да спазят крайния срок на сливането - 24 юли 2024 г. JetBlue ще плати на Spirit 69 млн. долара като такса за прекратяване.

„Вярвахме, че това сливане си заслужава, защото щеше да отприщи национален нискотарифен конкурент с висока стойност на Голямата четворка авиокомпании“, заяви главният изпълнителен директор на JetBlue Джоана Герагти.

„Като се имат предвид препятствията, които остават пред приключването, ние заедно решихме, че интересите на двете авиокомпании са по-добре защитени, ако продължат напред самостоятелно.“

В свое изявление главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд нарече решението на JetBlue „още една победа за работата на Министерството на правосъдието в името на американските потребители“.

„Ние ще продължим да прилагаме енергично антитръстовите закони на страната“, добави той. Акциите на Spirit се сринаха с 14,5% в началото на търговията на 4 март, докато JetBlue поскъпна с 3,9%. Spirit остава уверен „в бъдещето си като успешна независима авиокомпания“, заяви главният изпълнителен директор Тед Кристи.

„След като обсъдихме възможностите си с нашите съветници и JetBlue, стигнахме до заключението, че настоящите регулаторни пречки няма да ни позволят да приключим тази сделка своевременно съгласно споразумението за сливане. Разочаровани сме, че не можем да продължим напред със сделката, която би спестила стотици милиони на потребителите“, каза той. Spirit заяви, че е потърсил консултанти за усилията си за рефинансиране и намаляване на плащанията по дълга.