Новини Транспорт

Аmеrісаn Аіrlіnеѕ нaпpaви нaй-гoлямaтa cи пopъчĸa за самолети oт нaд дeceтилeтиe

   
Аmеrісаn Аіrlіnеѕ нaпpaви нaй-гoлямaтa cи пopъчĸa за самолети oт нaд дeceтилeтиe

American Airlines обяви най-голямата си поръчка на самолети от 2011 г. насам, купувайки 260 нови самолета от Airbus , Boeing и Embraer , тъй като се надява да увеличи печалбите, като се възползва от процъфтяващото търсене на първокласни пътувания. Сделката включва 85 самолета Airbus A321neo, 85 самолета Boeing 737 MAX 10 и 90 самолета Embraer E175. Поръчката също така включва опции и права за закупуване на допълнителни 193 самолета, информира Reuters.

"Търсенето на пътувания се завърна", каза изпълнителният директор на American Airlines, Робърт Изом, на конференция за инвеститори, цитиран от Ройтерс.

Поръчката също така е голям тласък за Boeing, който беше подложен на критики след инцидент от 5 януари, когато врата се откъсна от самолет 737 MAX по време на полет, излагайки уплашените пътници на огромен риск. Това е първата американска поръчка за MAX 10, най-големият вариант на най-продаваните теснофюзелажни самолети 737 MAX на Boeing. Самолетът все още не е сертифициран от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA). Инцидентът от 5 януари повдигна нови съмнения относно сертифицирането му. Главният финансов директор на American, Девън Мей, каза, че поръчката отразява доверието на авиокомпанията в Boeing, добавяйки, че предлага гъвкавост на флота на компанията, тъй като предоставя алтернатива на нейните самолети Airbus A321. Първият му самолет MAX 10 трябва да бъде доставен през 2028 г. Но ако доставката се забави, компанията е договорила с Airbus достатъчно опции, каза той. Базираната в Тексас авиокомпания също има опции за конвертиране на тези поръчки в MAX 8 или MAX 9.

"Първата ни доставка на MAX 10 ще се случи през 2028 г.", каза Мей пред репортери в кулоарите на американската инвеститорска конференция. "Това дава на Boeing много време действително да получи сертификат за самолета и след това да го достави навреме."

Ройтерс съобщи, че конкурентът United Airlines преговаря с Airbus за потенциална мега поръчка за замяна на стотици MAX 10 по поръчка на Boeing, докато авиокомпаниите се борят за оскъдни слотове за производство на Airbus.

Мей изрази увереност, че Boeing "ще се справи правилно", като каза, че американският производител на самолети "предприема правилните стъпки".

Очаква се новата поръчка за самолети да позволи на American да добави повече премиум места с висок марж по своите вътрешни и международни маршрути на къси разстояния.

American, United и Delta Air Lines и другите превозвачи искат да се възползват от увеличеното търсене на първокласни пътувания след пандемията.