Новини Транспорт

Wizz Air е изпълнила близо 15% повече полети от и до България през 2023 г.

   
Wizz Air е изпълнила близо 15% повече полети от и до България през 2023 г.

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-екологично устойчивата авиокомпания в Европа в световен мащаб*, обяви, че отновозавършва 2023 г. с ръст в резултатите си за България – над 18 000 извършени полета от и до България, което е с 14% повече спрямо 2022 г. Авиокомпанията регистрира и 20% годишно увеличение на капацитета и 28% пазарен дял в пиковия летен сезон, което допълнително затвърждава позицията на Wizz Air като най-голямата авиокомпания в България.
В допълнение авиокомпанията е изпълнила 99,69% от редовните си полети през лятото на 2023 г. в България, което е подобрен резултат в сравнение с 2022 г. (98,71%). Това е само един от многото рекорди и важни моменти за Wizz Air, които белязаха 2023 г.:
  • авиокомпанията е превозила общо 60,3 милиона пътници, което е 32% увеличение на пътникопотока в сравнение с 2022 г.
  • през септември WIZZ отпразнува своя 18-и рожден ден в България и достигна 25 милиона превозени пътници от и до България.
  • Wizz Air се класира в топ 3 на авиокомпаниите в Европа по дял на полетите, изпълнени точно по разписание, и в топ 3 по процент на изпълнение.
  • Нейните средни въглеродни емисии за 2023 г. възлизат на 51,5 грама на пътник/км, с 6,8% по-малко спрямо 2022 г. Това представлява най-ниският среден годишен резултат за въглероден интензитет, регистриран някога от Wizz Air за една календарна година.
Първият полет на Wizz Air от България излита през 2005 г. – от София до Будапеща. Оттогава авиокомпанията се превърна в жизненоважна част от българската авиационна индустрия, свързвайки българските пътници с вълнуващи дестинации в цяла Европа и извън нея. Със своята обширна мрежа от маршрути и силна ангажираност да предоставя достъпни пътувания за всички, Wizz Air превръща българските летища в портали към нови светове. В момента в България авиокомпанията предлага общо 47 маршрута до 18 държави, оперира със 7 от най-модерните самолети Airbus (базирани както в София, така и във Варна) и с над 360 членове на екипажа, чиято отдаденост и професионализъм играят ключова роля за растежа на компанията в страната.
Саша Вислаус, мениджър „Корпоративни комуникации“ в Wizz Air Group, коментира по време на медийно събитие в София: „Горди сме и щастливи, че приключихме 2023 г. в България със значителен ръст в извършените полети, капацитета и процента на изпълнение, като същевременно успяхме да запазим водещия си пазарен дял в страната. Очакваме с нетърпение следващата глава от приключенията ни в България, която винаги е била сред най-важните пазари в нашата обширна мрежа. През 2024 г. WizzAir продължава да е отдадена на мисията да гарантира, че всеки и навсякъде по света ще може да пътува на възможно най-ниските цени, като същевременно поддържа високи критерии за безопасност и надеждност.“

*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022 и 2023.