Събития

Красив и модерен щанд посреща гостите на изложението ITB в Берлин

   
Красив и модерен щанд посреща гостите на изложението ITB в Берлин
Щандът е в лилави светлини
  Мирослав Иванов, Берлин

България се представя модерно на най-голямото туристическо изложение в света – ITB в Берлин, Германия. Борсата се провежда от 5 до 7 март 2024 г. и е отворена само за професионална публика. Страната ни участва от над 50 години в събитието.

Българският щанд е 500 кв. м и е просторен, приветлив и с красив дизайн. Арки от рози има в едната страна и в средата, където е оформен остров за кафе и винени дегустации. На всяко работно място също има естествени рози. На щанда се представят общо 44 туроператори, хотели и общини. Организиран е от Министерството на туризма, което също има централен деск с брошури и информация. За сравнение преди пандемията имаше редица скандали с българския щанд, който не изглеждаше добре и беше заврян в крайна палата и най-отзад на нея, до която нямаше лесен достъп и видимост от посетителите.

Щандът сега беше върнат в зала 3.2, където е бил винаги. Тя е в частта за Европа, а в съседство е Турция, която е заела почти цялата палата. Тази година страна - партньор на изложението ITB Берлин е Оман.

Дизайнът и изграждането са направени от германски фирми, които обслужват ITB Берлин. На големи фотоси и екрани се показват красиви гледки от българската природа, Рилския манастир, Белоградчишките скали, Българското Черноморие и други уникални места от страната. На високо са поставени грамадни екрани от 20 кв. м, които излъчват клипове от различни региони. В средата на щанда е оформен голям бар за кафе и вода, където се правят и дегустации на български вина.

Участниците на българския щанд са доволни от представянето. Според тях е достигнато най-високо ниво и трябва да бъде поддържано оттук нататък, без да се сваля с нито стъпка надолу. С такава модерна визия и голяма площ трябва да се представя България на най-големите туристически изложения в света.

На него се предлагат още и очила за виртуална реалност, които показват гледки от България. Разбира се, музиканти свирят популярни народни песни.

Мирослав Иванов, Берлин