Новини Транспорт

Представиха новата електронна система за проверка на бордните карти на летище София

   
Представиха новата електронна система за проверка на бордните карти на летище София

От днес летище София има нова важна придобивка. На Терминал 2 се въвеждат електронни гишета за заминаващите от летището. 

Очаква се така да се подобри работата по обслужване на пътниците и да се намали времето за чакане по опашки, тъй като пътниците сами ще могат да извършват проверка на своите бордни карти. Електронните гишета на летище София са първите такива, внедрени на българско летище. Така се подобрява и сигурността на аеропорта. 

"Монтирани са шест смартгишета като едно от тях е предназначено за хора с ограничена мобилност. Капацитетът е около 12 пътници на гише в минута. Гейтовете осигуряват лесна употреба, а комбинираните скенери разпознават както баркодове, така и QR кодове. Софтуерът прочита редовните бордни карти, които могат да са електронни или на хартиен носител. Над 120 летища в света вече оперират с подобна смартсистема. До края на годината подобна система ще бъде монтирана и за чекиране на багажа на летище София", обясни Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на Летище София.