Новини Събития

София се представя с маршрути за вина и птици на борсата в Берлин

   
София се представя с маршрути за вина и птици на борсата в Берлин
Адриан Петков представя София на германския пазар
  Мирослав Иванов, Берлин

Столична община се представя по нов и модерен начин на туристическата борса ITB 2024 в Берлин. Акцент на щанда е новата карта с винени маршрути и тази с птиците на София, обяви за TravelNews Адриан Петков, главен експерт в отдел „Маркетинг, реклама и инфорамция“ в Общинското предприятие „Туризъм“. София участва с отделен щанд в рамките на националния такъв на България, който се организира от Министерството на туризма. Изложението се провежда в периода 5-7 март в германската столица. Нови брошури показват трите периода на София – античен, средновековен и модерен. Те са на немски и английски език.

Германия е един от най-големите и важни пазари за туризма в София. Столицата е посещавана предимно от млади германци и бизнес туристи. На много групи именно от София стартират обиколните програми на България, обясни Адрин Петков. Германският пазар е един и от най-важните въобще за българския туризъм, като в най-добрите години страната ни посрещаше над 800 000 германски туристи. За съжаление след пандемията нивата все още не са възстановени заради страха от войната в Украйна.

Добрите самолетни връзки също оказват положително влияние за идването на германците. Редовни полети до София има от Франкфурт, Мюнхен, Берлин, Кьолн, Меминген, Щутгарт, Карлсруе, Дортмунд, Дюселдорф, Нюрмберг. Полетите се осъществяват от „Луфтханза“, „България Еър“ и нискотарифните „Раян ер“ и „Уиз еър“.

София наскоро зае третото място в класация на най-подходящите за уикенд екскурзии европейски градове през 2024 г. Ранглистата е изготвена от уебсайта за онлайн злагания Slot.Day на базата на данни и оценки от отзиви в Tripadvisor за всяка европейска столица, като специално се акцентира върху качеството на нощния живот и стойността на настаняването. Първата позиция в ранглистата е за британската столица Лондон. Втората позиция в класацията е за чешката столица Прага, следвана от София на трето място.

„Столицата на България също е основна туристическа атракция“, се отбелязва в констатациите. „София предлага на посетителите си избор от 112 бара и клубове с четири и повече звезди, докато хотелите са на разумни средни цени от €41.9 ($45.75) на човек за нощувка,“ посочват от Slot.Day.

Мирослав Иванов, Берлин