Анализи

Изложители от Берлин искат оставането на Динкова като министър на туризма

   
Изложители от Берлин искат оставането на Динкова като министър на туризма
Министър Динкова (вляво) на срещата с британския туроператор JET2Holidays
  МТ

Част от изложителите на българския национален щанд на международното туристическо изложение ITB 2024 в Берлин подкрепят и искат оставането на министъра на туризма Зарица Динкова на поста при евентуална ротация. Това става ясно от писмо на фирмите до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Ертен Анисова, което беше изпратено до TravelNews. Министър Динкова реално от днес е в оставка след гласуването за падане на правителството от парламента.

Подписалите писмото са 17 изложители от общо 35 фирми, които присъстват на българския национален щанд. В писмото се казва:

„Ние, представителите на бизнеса, смятаме, че приносът на Зарица Динкова за реализацията на първата по рода си програма за финансиране на маркетинговите дейности на туристическите услуги в черноморските общини бе изключително високо оценена от чуждестранните ни партньори и приета като послание за нова проактивна политика, каквато напълно отсъстваше досега. Обръщаме внимание отново на факта, че сред искащите смяната на министър Динкова има заинтересовани бюджетът за реклама да продължи да се харчи по непрозрачен и неефективен начин в интерес единствено на близки до тях фирми.

Запазването на поста на министър Динкова ще бъде доказателство за последователна политика в туристическия сектор с превес на обществения интерес, ще доведе до още по-ефективен диалог с международните ни партньори и подобряване на имиджа на България на световния пазар.

В момента (5-7 март) се провежда ежегодното най-голямо международно туристическо изложение в света – ITB в Берлин. На този най-голям форум в световен мащаб се срещат над 55 000 представители на бранша (хотелиери, туроператори и агенти, авиокомпании, туристически министри) от 161 страни.

Министър Динкова получи директна положителна оценка по време на изложението от Джанис Матер, ръководител на дирекция „Правителствени и туристически организации“ в JET2.com & Jet2holidays – „Искаме да Ви поздравим и да Ви благодарим, защото Вие сте първият министър, който успя да постигне истинска реформа чрез начина, по който се рекламира българският туризъм и благодарение на това сега го промотираме заедно. Защото само така можем да продължим да поддържаме интереса на хората към България, а това е изключително важно“, подчерта Джанис Матер от Jet2holidays.

Не закъсняха и резултатите от маркетинговите проекти на общините съвместно с чуждестранните туроператори – около 70% ръст на пазар Великобритания за сезон 2024, както и 30% ръст за сезон 2025. Положителни резултати отчитат и туроператорите на немски и полски пазар – ръстове от над 20%. Категорични сме, че смяната на министър Динкова в момента би довела до големи сътресения и накърнила значително доверието у външните ни партньори в дългосрочен план.

Дипломатическият опит на министър Динкова от външно министерство й дава предимство и подпомага установяването и поддържането на отлични връзки, както с най-големите европейски туроператори, така и с представителите на държавните власти, където министър Динкова е много добре приета.

Ние, участниците от България, формиращи реалния бизнес в туристическата ни индустрия (правещи инвестции, създаващи работни места и плащащи данъци) изразяваме безрезервната си и категорична подкрепа към министър Зарица Динкова“, завършва писмото.

Становището е подписано от Иван Грошев, управител на MTS Globe, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и представител на британския туроператор JET2Holidays и на германския FTI, Венцислав Танчев, управител на „Сън турс“ и представител на германския Alltouts, Калин Сутев, управител на DTS и представител на германския DER Touristik, Илия Илиев, управител на SRL Holiday Services и представител на германския Schauinsland-Reisen, Григор Фиданов, собственик на „Грифид хотели“, Милко Рушанов, управител на „MPM хотели“, Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Йовка Иванова, управител на „Клуб Магелан“, Стефан Димитров, управител на WTC, Маргита Тодорова, член на борда на директорите на „Албена“ АД, Франк Кванте, изпълнителен директор на „Фрапорт България“, Ася Соколова, управител на "ДМ Травел", Маргарита Постоличева, управител на Orthanna, Галин Георгиев, управител на „Солвекс“, Ива Гацева, изпълнителен директор на „Феста хотели“, Горчо Пасев, управител на туроператора „Пи груп Пловдив“, Любомир Панковски, управител на „Аватар тур“ и представител на нидерландския туроператор „Корендон“.

Мирослав Иванов, Берлин