Новини Събития

Етнографският комплекс в Златоград посреща туристи за Стара Марта и Сирни Заговезни на 16 март

   
Етнографският комплекс в Златоград посреща туристи за Стара Марта и Сирни Заговезни на 16 март

Празник Стара Марта и Сирни Заговезни предстои на 16 март в Етнографския комплекс в Златоград, съобщава за БТА Александър Митушев, управител на комплекса. Кукери ще обикалят калдъръмите на Стария град като част от ритуала за "прогонване на злото", а всички гости на празника ще имат възможност да се включат в прескачане на огън.

Туристи от страната и съседна Гърция се очакват за тържествата за Сирни Заговезни в Етнографския комплекс. В програмата са включени изпълнения на кукерската група "Бежбешите" от с. Долен. Те ще изпълнят традиционния обичай за прогонване на злото, изпращане на зимата, даване път на пролетта и възраждането на живота, обясняват от Етнографския комплекс. Стара Марта е традиционен за региона празник, в който е вплетена езическа обредност. Изпълнения на формацията за родопски фолклор "Орфикус" с ръководител Петър Янев и самодейци от читалище "Просвета" в Златоград ще звучат на празника в Стария град.

Туристическият сезон в Златоград е целогодишен, обяснява Александър Митушев. Според него богатият културен календар от събития в Етнографския комплекс поддържа интереса на туристите през всеки сезон.