Новини Транспорт

Etihad Airways пусна 15 нови дестинации

   
Etihad Airways пусна 15 нови дестинации

Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Etihad Airways, увеличи значително нетната си печалба за 2023 г., на фона на нарасналия пътнически трафик. Както се казва в съобщението на авиокомпанията, през изминалата 2023 година, нетната й печалба се е увеличила 5,7 пъти и възлиза на 143 милиона долара, спрямо 25 милиона долара за предходната година. Има нарастване и на приходите за миналата година, макар и не толкова голямо - с 10%, до 5,5 милиарда долара, при 5 милиарда долара за 2022 година.

Същевременно броят на превозените пътници от Etihad Airways през 2023 г. се е увеличил с 14%, до 14 милиона човека. Принос за впечатляващия финансов резултат на Etihad Airways през изминалата година има и фактът, че авиокомпанията стартира 15 нови чуждестранни дестинации, включително до Бостън, Копенхаген и Санкт Петербург.

Националният авиопревозвач на ОАЕ - която е от новите 5 страни, присъединили се към икономическата организация БРИКС от началото на 2024 г. - увеличи своя авиофлот с 14 самолета през 2023 година. Наскоро беше съобщено, че собственикът на Etihad Airways, инвестиционната компания ADQ, преговаря с банки за предстоящото листване на фондовата борса, което може да стане още през тази година. Ръководителят на авиокомпанията, Антоноалдо Невес, в интервю за CNBC, на въпрос за предстоящото IPO на авиопревозвача, сега казва: "Работя по въпроса, за да бъдем готови, когато му дойде времето".