Новини Събития

Швейцария е с най-добрия паспорт в света

   
Швейцария е с най-добрия паспорт в света

Дори в свят, в който дигиталното номадство се превръща в норма, а на много места изискванията за гражданство са сравнително прости, паспортът, който притежавате, все още влияе на възможностите ви за пътуване. И тази годишна класация на Nomad Capitalist е един от най-добрите начини да научите малко повече за това къде може да ви отведе вашият паспорт.

Докато Henley Passport Index използва данни на Международната асоциация за въздушен транспорт, Nomad Capitalist разглежда 199 гражданства и как те се представят по отношение на безвизовото пътуване, данъчното облагане на гражданите, глобалното възприятие, двойното гражданство и личната свобода.

И така, кой паспорт е най-добрият в света? В осмия кръг на изследването на компанията, Швейцария е на първо място с общ резултат от 109 точки. На второ място е Ирландия, а на трето - Португалия. Европа е начело на класацията, като заема девет от първите десет места.

Изследването обаче разкри и паспортите, които се класират най-ниско от тези 199 гражданства, и подобно на Henley Passport Index, на последно място е Афганистан, следван от Ирак, Йемен и Еритрея.

Това са десетте най-добри паспорта в света

Швейцария, Ирландия,Португалия, Люксембург, Финландия, Обединени арабски емирства, Нидерландия, Норвегия, Германия, Нова Зеландия