Новини Хотели

30% по-малко записвания за сезона в хотелите в Балчик

   
30% по-малко записвания за сезона в хотелите в Балчик

Собственици на хотели на Балчик не са оптимисти за особено добър летен сезон. „Единият проблем продължава да е войната в Украйна. Според досегашните записвания, 30 процента по-малко туристи са заявили желание на почиват на Северното черноморие в сравнение с м.г", казва Олег Костадинов, собственик на хотел, пред "24 часа".

„Изключително голям проблем е работната ръка. Такива работници от страната няма. Принудени сме да търсим работна ръка от Украйна. Водим преговори с фирми, които внасят работници от Средна Азия. Даже от Индия или Бангладеш има предложения за работници. За нашия хотел са необходими около 20 души персонал, в момента разполагаме с 3-4-има. Разчитаме на още толкова, които са обещали. Проблемът в туризма е, че хотелът работи три месеца. С подготовка за сезона и зазимяването след това са необходими около 2 месеца. Ние реално предлагаме работни места за 5 месеца. Не можем да осигурим на 20-30 души целогодишна работа", казва с тревога Костадинов.

„Отливът засега е от българи, румънци, унгарци, малко поляци", добавя той.

„Специално за Балчик, градът губи изключинелно много, че няма уредени плажни ивици. Те са малки, не могат да поемат гостите и това реално е голям проблем за Балчик.Във Варна има решение на проблема, можем да почерпим опит. В Италия, Турция, където плажната ивица не е достатъчна се правят метални скари, върху които туристите спокойно могат да се настанят", обяснява хотелиерът.

„В нашия хотел все още има 20-ина украински бежанци, предимно възрастни хора. За съжаление и средствата, които отпуска държавата за тях, не получаваме регулярно. Преди 15-ина почучихме средствата за септември и октомври миналата година. Забавянето на плащането е около 6 месеца", обяснява Костадинов.

Той оценява миналогодишния летен сезон като среден. „Очакванията ни тази година са, сезонът да бъде поне като миналогодишния", добавя той.

„Въпреки че Балчик има сантиментална стойност за румънците с Двореца на кралица Мария, те започват да идват за все по-кратък период от време. Ако преди ковид пандемията една средна почивка на румънски туристи беше 10-15 дни, сега идват на почивка с уикендпакети основно", казва хотелиерът.