Новини Транспорт

България Еър посрещна четвъртия си нов самолет

   
България Еър посрещна четвъртия си нов самолет

В ранните часове на 8 март, с полет от норвежката столица Осло, на летище София се приземи четвъртият нов самолет Airbus A220-300 с регистрация LZ-AMS. Самолетът, който се явява последно технологично поколение на европейския производител Еърбъс, е съществена част от текущото обновление на въздушния флот на „България Еър“.

С регистрацията си LZ-AMS националният превозвач продължава традицията с наименуването на самолетите на големи европейски градове като нидерландския мегаполис Амстердам. Предишните три самолета Airbus A220, които пристигнаха през 2023 година, са с регистрации LZ-ROM /Рим/, LZ-LON /Лондон/ и LZ-PAR /Париж/.

Пасажерите ще могат да пътуват изключително удобно в новия модерен самолет, който предлага най-широките седалки в своя клас, по-големи прозорци, много светла и тиха пътническа кабина и адаптивна климатична система. Нови функционални удобства - като USB портове за зареждане на електронни устройства също са на разположение на всяка седалка. Самолетът LZ-AMS, който отново е от по-голямата модификация А220-300 разполага със 143 места, 8 от които са запазени за бизнес класата и предлага повече разстояние между редовете. Конфигурацията на местата в А220 е в съотношение 3:2, като това позволява 80% от пътниците да бъдат разположени до прозореца или пътеката.

Авиокомпанията модернизира и надгражда своя флот от средата на 2023 година, като с търговската експлоатация на новите самолети по редовните си линии предлага на пътниците високо ниво на комфорт по време на полет. Новите самолети са по-екологични и икономични, използвайки 25% по-малко гориво. Моделите Airbus А220 са с намалени вредни емисии и с наполовина по-малък шумов отпечатък, подходящи за всички летища  в градските и населените зони.