Новини Събития

МВР праща повече полиция в центъра на София за безопасност на туристите

   
МВР праща повече полиция в центъра на София за безопасност на туристите

Предприели сме необходимите действия да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и други райони, в които има сборища на лица с различен произход.

Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията във връзка със сигурността в столицата. По думите му това се налага заради двата инцидента от последните няколко дни в центъра на града, предава БТА.

Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма.

Министърът отбеляза инициирането на законодателна промяна в Закона за администрацията, което ще даде възможността да се назначат нужните 1264 бройки по линия на "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Той добави, че от МВР са констатирани последните месеци доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

Калин Стоянов посочи, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас.