Новини Транспорт

Кметът на Поморие предлага създаването на фонд за Летище Бургас

   
Кметът на Поморие предлага създаването на фонд за Летище Бургас

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев предлага да бъде създадено Сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Бургас", като в него се включат всички 13 общини в област Бургас. По време на брифинг днес той обяви, че и досега общините в региона са заделяли средства за реклама на Южното Черноморие. По думите на Алексиев, дружеството концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" е опитало да регистрира Алианс Българско Черноморие, за да може да разходва средствата от администрациите и туристическия бранш, но тази регистрация не се е случила. 

"Предлагам кметовете на 13-те общини в Бургаско да създадем сдружение с нестопанска цел, с което ясно да заявим, че искаме тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ще водим преговори с авиопревозвачите и ще поставим условията на концесионера как да работи", посочи кметът на Поморие. Искането му е във фонда всяка община да внася по 2 лева за всеки гражданин, като общата сума ще достигне до близо 700 000 лева. 

"Тези средства ще бъдат от туристическия данък. От туристите ще плащаме полетите и няма да ощетим гражданите. В Бургаска област единствено Община Камено няма предвиден туристически данък в бюджета си, защото има само една къща за гости, която обаче не работи. Един полет е 200 000 евро, а не 500 000 евро, както твърдят концесионерите. С ресурса ние осигуряваме два полета. С този, който има в момента до Летище Лутън, стават три до момента. "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", с увеличението на летищните такси, което е в ход, може да участва във фонда с 200 000 лева, както и държавата в лицето на "Слънчев бряг" АД също с 200 000 лева", каза Иван Алексиев. 

Според него бъдещата неправителствена организация може да бъде подкрепена и от общините Сливен, Ямбол и Стара Загора, което би увеличило средствата за развитие на аерогарата в Бургас до над 900 000 лева. 

Иван Алексиев уточни, че юристи вече са изготвили Устава на бъдещото сдружение "Фонд за развитие на Летище Бургас". Ще бъде предложено председател на фонда да бъде кметът на Община Бургас Димитър Николов. Плановете са регистрацията да бъде направена до края на март 2024 година, тъй като през месец април започва чартърната програма на Летище Бургас. Целта е преговорите с авиокомпаниите да започнат възможно най-скоро.