Анализи Новини

Италиански град се преобрази след като продаде имотите си за €1

   
Италиански град се преобрази след като продаде имотите си за €1

Всичко започва с примамлива оферта: домове в живописно сицилианско градче само за едно евро, малко над един долар. Така започва съживяването на малкия италиански град, обаче останал без местно население.

Според заместник-кмета на Мусомели Тоти Нигрели , който помога за стартирането на инициативата през 2017 г., тя предизвика голям интерес и някога слабо населения град в момента привлича и туристи, и дистанционни работници, и инвестиции в района.

Преди изпълнението на програмата Мусомели е изправен пред големи проблеми с обезлюдяването. След Втората световна война населението постепенно е намаляло от 25 000 жители до около 10 000 души, тъй като гражданите мигрират към САЩ и други европейски страни в търсене на по-добри възможности.

Те оставят след себе си редица празни къщи, особено в Стария град на италианското селище. Според Нигрели в крайна сметка е имало достатъчно място за настаняване на около 40 000 души.

Вдъхновен от програми за едно евро на други места в страната, Мусомели стартира уебсайт, насочен към чужденци, рекламиращ жилища за един долар на американски и европейски инвеститори. Отзвукът бил огромен, казва заместник-кметът пред Business Insider. Така през първите пет години са били продадени почти 300 къщи - около 95% от жилищата, обявени за цена от едно евро.

"В момента имаме много заселници от всички части на света", твърди той - англоговорящите, французи и испански, които сега живеят в града. Програмата не само съживява населението на Мусомели, но и предизвика десетократен скок на туризма, коментари Нигрели. Пандемията от COVID-19 също привлича дистанционни работници в района, много от които остават, заради спокойния начин на живот и ниските разходи.

Явно че хубавите неща носят след себе си и други и града успя да привлече значителни инвестиции - десетки милиони евро - от Европейския съюз и италианското правителство, коментира Нигрели. Тези средства са предназначени за нови пътища и ремонт на централния площад в Стария град. Програмите за продажба на имоти за €1 в китни италиански градчета нашумяха преди няколко години, станаха особено популярни по време на пандемията. Една от последните подобни оферти беше обявена преди година за град Сант'Елѝя а Пианѝзи, в южния италиански регион Молизе.