Новини Хотели

Airbnb забранява използването на охранителни камери в имотите в платформата

   
Airbnb забранява използването на охранителни камери в имотите в платформата

Компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb обяви, че въвежда глобална забрана за използването на охранителни камери в отдаваните под наем имоти в нейната платформа. Промяната във фирмената политика на компанията ще влезе в сила в края на следващия месец. От платформата казват, че този ход има за цел да опрости правилата по отношение на охранителните камери и да даде приоритет на защитата на личното пространство на гостите.

Потребители на Airbnb са изразявали опасения в миналото от използването на охранителни камери за вътрешно наблюдение в имотите.

"Тези промени са направени след консултации с наши гости, домакини и експерти по защита на личното пространство, като ние ще продължим да търсим обратна връзка, за да сме сигурни, че политиката ни удовлетворява нашата глобална общност," заяви в свое изявление Джунипър Даунс, която отговаря за общностната политика и партньорствата в Airbnb.

"Тъй като при повечето имоти в Airbnb не е посочено, че имат охранителни камери, тази промяна се очаква да засегне по-малък брой обяви в платформата", допълва тя. Настоящите правила на Airbnb позволяват използването на охранителни камери в общи части като дневни и коридори, стига местоположението на камерите да е посочено в обявата.

Обновените правила също така забраняват използването на външни камери, които са насочени вътре към имотите. От Airbnb не позволяват камери за наблюдение да бъдат поставяни на места като спални, бани и тоалетни. Новите правила позволяват използването на звънци с камери и монитори за шум в общите части. Тези устройства също трябва да бъдат посочени в обявата на имота. От Airbnb казва, че се опитват да балансират между защитата на личното пространство на гостите и необходимостта домакините да могат да следят за сигурността на своя имот и да са наясно с дейности като неоторизирани партита.