Анализи

Министър Зарица Динкова натиска директор в болничен за напускане

   
Министър Зарица Динкова натиска директор в болничен за напускане
Министър Динкова и Георги Алипиев са в конфликт

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова натиска директора на дирекция "Международна дейност и визови режими" във ведомството Георги Алипиев да напусне поста въпреки, че е в болничен. Затова съобщиха пред TravelNews служители на министерството. "Човекът е много работлив, но от месец не е идвал на работа и получава постоянно заплахи от ръководството на министерството", коментираха негови колеги. Алипиев е в дълъг болничен.

Не е ясно каква е причината за натиска и за исканата оставка. Алипиев не беше открит за коментар. От Министерството на туризма отказаха да коментират случая.

Георги Алипиев работи от над 8 години в Министерството на туризма и е познат на целия туристически бранш, с който е в тясно сътрудничество. Той тръгва от най-ниското стъпало като експерт и се издига до директор. От началото на мандата на Зарица Динкова е и до нея в международната дейност. Досега е нямало оплаквания от туристическия бранш от неговата работа.

Според служители от Министерството на туризма натискът идва от Динкова, защото иска да сложи на поста свой човек и други експерти в дирекцията, които са уволнени от външно министерство от Мария Габриел. Конфликтът на Динкова с Георги Алипиев дошъл след като той отказал да подписва подобни назначения в дирекцията без конкурс, казват служители. Става въпрос за кадри, с които Зарица Динкова е работила, докато е била зам.-министър на външните работи за 6 месеца през 2022 г.

След като видели как се развиват нещата и останалите експерти в международната дирекция започнали да напускат и да излизат в дълги болнични. Реално тя е обезглавена откъм хора и на работа са само двама човека.

Служителите от Министерството на туризма подчертаха, че има и други нарушения във ведомството, които са свързани с неправомерни назначения и уволнения. Част от тях са предадени в сигнали до прокуратурата.

Мирослав Иванов