Новини Хотели

Дават хижа Македония под наем, туристи са против

   
Дават хижа Македония под наем, туристи са против

Хижа "Македония" в подножието на Рила планина ще бъде отдадена под наем за 5 г., като Национален парк "Рила" обяви конкурс с краен срок за подаване на офертите днес.

От Туристическо дружество "Айгидик" в Благоевград обаче са против и настояват тя да остане като собственост на Българския туристически съюз и да се ползва от местното дружество. "За съжаление в същата ситуация са поставени още поне 12 хижи в България, които са на територията на национални паркове. Да бъде създаден инициативен комитет, който да организира национална подписка за деактуване на засегнатите хижи в България. И да бъдат актувани, като публична държавна собственост и предоставени за стопанисване на национално представена спортно туристическа организация. По този начин обществеността ще има право на мониторинг и контрол върху начина на стопанисване на такива обекти", се казва в позиция на ТД "Айгидик".

От НП "Рила" обаче са категорични, че хижа „Македония" е придобита с Акт за публична държавна собственост от ноември 2016 г. издаден от Областния управител на Благоевград с предоставени права на управление на Дирекция „Национален парк Рила", защото попада в границите на защитената територия, а и няма документи да е на друг собственик. 

И тъй като Паркът не може да развива търговска дейност, обяви конкурс за стопанисване.

От туристическото дружество твърдят, че хижата е построена през 30-те години на миналия век от доброволци. Преди 15 г. е направен основен ремонт отново с доброволен труд и помощта на туристическото дружество.