Новини Събития

Фестивалът Open Buzludzha ще се проведе от 8 до 11 август

   
Фестивалът Open Buzludzha ще се проведе от 8 до 11 август

Български и чуждестранни изпълнители ще се включат в тaзгодишното издание на Open Buzludzha, средствата от който се събират в подкрепа на опазването и отварянето на монумента. Български и чуждестранни изпълнители ще се включат в тaзгодишното издание на фестивала Open Buzludzha, което ще се състои в района на монумента от 8 до 11 август, съобщават организаторите от фондация "Проект Бузлуджа". След официалното откриване начало на музикалната програма ще постави Greesh с фънк, рок и гръндж, след което на сцената ще се качат музикантите от Cool Den. Хедлайнери на вечерта са "Уикеда", които вече 25 години са сред популярните родни изпълнители на ска, пънк и реге.

Втората вечер ще започне с изпълнения на българо-американското дуо Two Cities One World, a след тях участие ще вземат седмината музиканти от "Юпитер 7", които ще изпълнят песни в стул денс, поп и фънк-джаз. Музикалната програма ще продължи с групата Funkilicious, а в края на вечерта на сцената ще се качат "Керана и космонавтите".

Последната вечер на фестивала ще открият групата Heptagram, след което ще свирят Woomb. Ще се включат още френската група Reaven, които европейската преса представя като "инди рок сензация", посочват организаторите. Последни на основната сцена ще се качат музикантите от инди рок групата Hayes & Y, чиито песни звучат редовно по български и международни радиа.

В програмата за поредна година е включено 3D мапинг шоу върху самата сграда на монумента. На втората сцена в музикалната програма ще участват утвърдени артисти в областта на българската клубна музика като Dimo BG, DJ Versus, Pacho, Matizze, Icaka и други. Ще се включат и чужди изпълнители като Relina и YOR, а закриването на музикалната програма на тази сцена е отредено на Fey.

Предстои обявяване на музикалната програма на третата сцена край монумента, посочват още от фондацията в официалния си интернет сайт.

Фестивалът Open Buzludzha се организира за поредна година, а средствата от него се събират в подкрепа на опазването и отварянето на монумента на връх "Бузлуджа" за посетители и превръщането му в място за изкуство, култура и история. БТА припомня, че в края на 2022 година екипът на фондацията представи пред журналисти, дарители и специални гости постигнатото до момента по консервацията и реставрацията на монумента. Важно е да се помни историята на паметника "Бузлуджа", да се знаят фактите за миналото с всички гледни точки и всички перспективи към него и това ще остане в основата на бъдещия облик на мястото, коментира тогава председателят на фондацията арх. Дора Иванова. По думите ѝ противоречивата история на паметника и настоящето не си пречат, те могат да живеят заедно и да си помагат, за да може сградата да работи устойчиво и да предизвиква целогодишен интерес.