Новини Събития

ЕС ще има нови правила за отмяна на безвизовото пътуване

   
ЕС ще има нови правила за отмяна на безвизовото пътуване

Съветът на ЕС съобщи, че предприема първа стъпка към определянето на нови правила за спиране на безвизовото пътуване за граждани на чужди държави. Когато новите правила влязат в сила, ще бъдат разширени възможностите заотмяна на безвизовото пътуване за чужденци, предаде БТА.

Предвижда се връщането на визите да бъде решавано според това дали гражданите на чужда страна, за които не се изискват визи за пътуване до държавите от Шенген, злоупотребяват с това право.

Същата стъпка ще се прилага и когато чуждата държава не следва визовата политика на ЕС или предоставя гражданство срещу инвестиции (т.нар."златни паспорти") или при съмнителни обстоятелства, както и ако издава документи за самоличност без достатъчна защита.

Предвижда се също спиране на безвизовия режим с чужда страна при рязко влошаване на отношенията й с ЕС.

Запазват се досегашните основания за преразглеждане на безвизовия режим - значително увеличаване на броя на граждани на чужди страни, на които е отказано влизане в ЕС или е установено, че са пресрочили визите си; при значително увеличение на броя на неоснователните молби за убежище от граждани на чужда държава; при намаляване на сътрудничеството за обратно приемане на хора, които са били помолени да напуснат ЕС; при заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Според Съвета на ЕС е необходимо спирането на безвизовия режим да бъде за срок от една година и да може да се удължава с още 24 месеца. В тези случаи Европейската комисия ще преговаря с чуждата държава. Ако не бъде постигнато решение, визите за гражданите на съответната държава ще може да бъдат трайно върнати. Срокът за оценка на нуждата от възобновяване на визовия режим ще бъде два месеца.

Днешното решение е прието на равнище посланици на ЕС и предстои да залегне в предстоящите преговори с Европейския парламент. В съобщението се пояснява, че ЕС има безвизов режим с 61 страни по света. Гражданите на тези страни могат да влизат в Шенгенското пространство за срок до 90 дни на всеки 180 дни без виза.