Новини Събития

Кукерландия: Ямбол очаква над 100 000 посетители и над 3000 кукери

   
Кукерландия: Ямбол очаква над 100 000 посетители и над 3000 кукери

В Ямбол започва 25-ият юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, който продължава до неделя.

Над 100 000 посетители и над 3000 кукери, бабугери, джамалари, старци и други маскирани се очакват в града през четирите фестивални дни. Това съобщи пред журналисти Диана Бончева от общинската дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“.

Организатори на фестивала са общините Ямбол и Тунджа. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти, изложби, творчески работилници, базари. Ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада-Тунджа, Долината на кукерите”, който съпътства фестивала.

В тунджанските села, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени характерните местни обичаи и автентичната маскарадна обредност. Първият ден на фестивала е белязан с прояви за най-малките.

Над 200 деца ще се включат във фолклорния празник „Аз съм кукерче!“. Ще бъдат наградени и победителите в националните детски конкурси, посветени на „Кукерландия“, които организират Общинския детски комплекс и ямболското читалище „Съгласие 1862“.

„Най-хубавото на кукерството е тази приемственот, тази потомственост, защото създаването на костюма, съхранението на маската - това е семейна традиция, това децата го научават още вкъщи“, коментира Бончева.

Официалното откриване на „Кукерландия“ ще бъде в петък - с пищно кукерско шествие, последвано от концерт-спектакъл с участието на космическия глас на Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и Master of the dance. Кулминацията на фестивала ще е в почивните дни, когато са състезателните дефилета на маскарадните групи от цялата страна. Ямбол ще бъде огласен от 33 000 хлопки.Градският парк ще бъде превърнат в „Кукерград“.

В събота е концерт-спектакълът наансамбъл „Чинари“. Ути Бъчваров пристига отново с големия си казан и кулинарното шоу „Свинско с винско по кукерски“ в неделя.

Групите ще оценява жури с председател фолклористът академик Крум Георгиев, проф. д-р Антон Андонов, ръководител на Катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, етнографът Станислава Минева от Регионален исторически музей-Ямбол и хореографът и художествен ръководител на ансамбъл „Тунджа“ Петър Димитров.