Новини Събития

Ахмед Доган вече официално е собственик на сарая в парка Росенец

   
Ахмед Доган вече официално е собственик на сарая в парка Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е станал реален собственик на лятната си резиденция край бургаския парк "Росенец" през няколко дружества, регистрирани на принципа на "матрьошка". За това съобщава сайтът Bird.bg.

Според изданието собствеността на Доган може да бъде проследена през компаниите "Хермес солар" ООД, което от 27 февруари т.г. вече е 95% собственост на "Порт логистика Бургас" ЕООД, съответно 100% собственост на "ТЕЦ Варна" ЕАД, което след рефинансиране през януари т.г. стана 100% собственост на регистрираната в края на 2023 г. "Сигда инвестмънт" АД. В нея акционери са Ахмед Доган и бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Двамата притежават по 50% от капитала на "Сигда инвестмънт".

Разследването показва, че сделката за прехвърляне на дялове в "Хермес солар" ООД е започнала в последния месец на 2023 г. Прехвърлянето е вписано в Търговския регистър на 27 февруари тази година. Дотогава мажоритарен собственик на 95% от "Хермес солар" е била Снежана Карова. Останалите 5% и до днес са собственост на руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Договорът за продажба на 95% или 95 дружествени дяла на "Хермес Солар" ООД е подписан на 21 декември 2023 г. между Снежана Карова и "Порт Логистика Бургас" ЕООД, а продажната цена е договорена в отделно споразумение между страните. Така остава неясно дали за дяловете с номинал 95 лева не е била платена по-висока цена.

В началото на март областната администрация в Бургас съобщи, че дружеството "Стрейтлайн" ЕАД на станалия известен като "архитекта на Ахмед Доган" Калин Тихолов е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен с площ малко над 35 дка в лесопарк "Росенец". Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имота с площ съответно 3775 кв.м и 4397 кв.м.

Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалва това искане, тъй като в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Според същото съобщение, разпространено от пресцентъра на Янев, действащата кадастрална карта очевидно не отразява коректно границата на морския бряг на н. Бутамята, където се намира резиденцията на Доган.

Пак чрез "Сигда инвестмънт" и "ТЕЦ Варна" Доган е станал собственик и на други имоти в парка "Росенец". През 2020 г. фирмата "Отманли вилидж", собственост на "ТЕЦ Варна", е купила няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост. Тъй като земите вече са актувани като държавна частна собственост, въпрос на време е "Отманли вилидж" да поиска да ги придобие.

Друго дружество, собственост на "Отманли вилидж" - "Варна Мода" ЕАД, с капитал близо 5.4 милиона лв., половината от които чрез верига от фирми отново са собственост на Ахмед Доган, притежава хотел в парка "Росенец". "Варна Мода" притежава и три плавателни съда: луксозна моторна лодка с два двигателя с обща мощност 2700 конски сили, оценена на 463 100 лв., друга по-малка лодка, оценена на 53 190 лв,. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66, произведена 2007 г., която е оценена на 351 500 лв. Според Bird.bg това е доста скромна цена за този модел яхта. Той се продава обикновено на цени, започващи от 500 хил. евро. Обявената в момента цена в сайта на Sunseeker за нова яхта от същия модел е 1.95 млн. британски паунда.