Анализи

Зарица Динкова остава министър на туризма

   
Зарица Динкова остава министър на туризма
Зарица Динкова ще продължи да ръководи сектор туризъм
  Мирослав Иванов

Зарица Динкова ще остане министър на туризма при ротацията въпреки исканията на голяма част от бранша за нейната смяна. Това съобщиха за TravelNews представители от ПП-ДБ при продължаващите преговори по кадровите въпроси за съставянето на правителство от т. нар. сглобка с ГЕРБ. Това означава, че туризмът като министерство остава под влиянието на ПП-ДБ.
Окончателно отпада Динкова да бъде кандидат за евродепутат в листата на ПП-ДБ, каквито планове имаше тя преди време. Тя не е искана в евролистата от коалиционния партньор „Зелено движение“, откъдето напусна, а те твърдят, че са я изгонили.
От крилото на съпредседателя на ПП Асен Василев също не я подкрепят за евролистата. Тя се ползвала единствено с доверието на другия съпредседател – Кирил Петков, и неговият баща Петко Петков.

Именно чрез тях Зарица Динкова се пребори да остане на поста министър на туризма. Най-големите туристически сдружения не я подкрепяха да продължи да е министър, като сред тях са регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ), Българска туристическа камера (БТК), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на заведенията в България (СЗБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Дори нейни съпартийци от ПП като Любомир Попйорданов, който е председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, поискаха нов министър на туризма.

Подкрепа за Динкова оказаха Асоциацията на инкаминг агенциите (влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев и концесионерът на летищата във Варна и Бургас – „Фрапорт“. Всички те получиха държавни средства от Зарица Динкова през последните месеци да рекламират България.

Мирослав Иванов