Новини Събития

България започва да издава шенгенски визи на руснаци

   
България започва да издава шенгенски визи на руснаци

Българското посолство в Русия потвърди, че издаването на шенгенски визи за руснаци ще започне от 1 април, пише ТАСС, позовавайки се на дипломатическата мисия. Заявленията на гражданите ще се обработват от служители на консулската служба на българското посолство в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург, информира "Фокус".

От дипломатическата мисия са обяснили пред руската държавна агенция, че туристите ще могат да използват краткосрочни национални визи тип C, издадени до 31 март 2024 г., само за влизане в България и за пътувания до Румъния и Кипър. Дългосрочните визи D ще позволят на руснаците да правят "краткосрочни пътувания“ до други страни от Шенген. Времето за чакане на опашката за подаване на заявление ще бъде същото като "в други страни от Шенген".

На 31 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз въведе "частичен Шенген“ за България и Румъния. Страните от ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол по морските и въздушните граници от март 2024 г. Контролът по сухопътните граници ще остане. България и Румъния очакват интеграция в Шенгенското пространство от присъединяването си към ЕС през 2007 г. ЕК обяви готовността на двете страни да предприемат тази стъпка още през 2011 г., но процесът беше блокиран от различни страни от ЕС в продължение на 12 години.