Транспорт

Нов влак стрела запознава туристите с малко популярен район в Япония

   
Нов влак стрела запознава туристите с малко популярен район в Япония

Този уикенд Япония пуска нов влак стрела, който ще направи една не толкова популярна префектура в страната по-достъпна за туристите.

Крайбрежната префектура Фукуи се намира на около 300 км западно от Токио. Новият скоростен влак, известен като шинкансен, ще минава през град Фукуи, града Ауара и други места, които туристическите пътеводители рядко споменават. Крайната му спирка ще бъде пристанищният град Цуруга, като по този начин ще удължи с около 125 км. съществуващата линия Хокурику Шинкансен между Токио и Канадзава.

След откриването му на 16 март, маршрутът ще отвори врати за част на Япония, известна с динозаврите, Дзен медитацията и успокояващите горещи минерални извори, до която малцина международни туристи достигат.

Джурасик Япония

От всички спирки по новата отсечка град Фукуи е най-добра отправна точка за посещение на забележителностите в префектурата.

Динозаврите са една от основните забележителности, от роботизираните реплики на станция Фукуи до местният талисман – усмихнат, зелен динозавър на име Джуратик, чийто лик грее от сувенири из целия град.

За всичко това си има добра причина. Близо 80% от вкаменелостите на динозаври в Япония са открити във Фукуи. Тези находки са отразени подробно на английски и японски език в музея на динозаврите в Кацуяма.

Намиращия се на по-малко от час път от гара Фукуи по железопътната линия Кацуяма-Ейхейджи музей разполага с колекция от останки и експонати, свързани със съществуването и гибелта на динозаврите, както и аниматронни модели в реални размер на Тиранозавър рекс и на тревопасен динозавър с дълъг врат. Разкопките на вкаменелости в свързания с музея парк са особено подходящи за семейства и придават реалистичен елемент.

Постигане на Дзен и горещи извори

На местния влак обратно към Фукуи туристите, които се интересуват от Дзен будизъм, могат да слязат на спирка Ейхейджигучи, за да посетят Ейхейджи, храм и манастир, основани през 13-и век от легендарния Дзен свещеник и учен Доген. Туристите, които разполагат с няколко часа, могат да разгледат сградите на храма, като е възможно да се планира и нощувка, която включва медитация и традиционни будистки ястия на растителна основа.

Ако разполагате с допълнителен ден във Фукуи, друга възможност е да вземете новия шинкансен до Ауара където да се поглезите с нещо традиционно. Подобно на много градове с горещи извори в Япония, причината, поради която повечето хора посещава Ауара, е за да пренощуват в традиционен японски хотел риокан.

Освен горещите извори и традиционните хотели, в Ауара има още доста интересни неща, като духане на стъкло и керамика в Гората на творението Каназ, която е дом на арт инсталации и пешеходни пътеки. В селските райони пък се предлага бране на овощни градини — ягоди през пролетта и боровинки, грозде и азиатски круши през лятото.

Краят на линията

Новата шинкансен линия свършва в град Цуруга. Може да се каже, че там има по-малко неща, които да се видят, но туристите, които разполагат с няколко свободни часа, могат да посетят няколко забележителности, до които се стига с градския автобус.

Крайбрежната борова горичка Кехи-но-Мацибара е национален обект с живописна красота.

Също по крайбрежието се намира и музей, който пази историята за това как еврейски бежанци от Полша и Литва достигат до Цуруга през 40-те години на миналия век след като получават специални визи от японския дипломат Сугихара Чиуне. Смята се, че Сугихара спасява няколко хиляди евреи от нацистки концентрационни лагери.

Туристите могат също така да тръгнат по стъпките на поета от 17-и век Мацуо Башо, който посещава храма Кехи Джингу в Цуруга, за да се наслади на есенното пълнолуние, като това пътешествие е увековечено в пътеписа “Тесният път към дълбокия север.”

Храмът е възстановяван няколко пъти след посещението на Башо, но версията, която той вижда определено го впечатлява.

И докато Башо си тръгва от Цуруга вървейки бавно на юг, в днешно време експресните влакове стигат от Цуруга до Киото за по-малко от час, както и за 90 минути до Нагоя наюгоизток. Туристите могат също така да се качат отново на новия шинкансен за тричасовото пътуване обратно до Токио.