Новини Транспорт

Хиляди пътници са засегнати от нова стачка на летища в Германия

   
Хиляди пътници са засегнати от нова стачка на летища в Германия

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия, сред които са Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг, Дрезден и Карлсруе/Баден Баден, стачкуват днес. Трудовият протест е обявен от германския синдикат "Ферди" (Verdi) с искания за подобряване на условията на труд и за повишаване на заплатите, предаде ДПА. 

Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа. Това може да доведе до отмяната и забавянето на редица полети, което ще засегне хиляди пътници, отбелязва ДПА.

Вчера стачкуваха служителите по сигурността на аерогарите в Берлин, Хамбург, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн/Бон. 

Стачните действия в четвъртък доведоха до отмяната на над 580 полета, по оценка на летищната асоциация А Де Фау (ADV). Тя очаква днес да бъдат отменени "значително по-малко" полети. 

Стачките на служителите по сигурността на редица германски летища са поредните трудови протести в германския транспортен сектор през последните седмици, отбелязва ДПА.

По-рано тази седмица стачкуваха кабинните екипажи на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), базирани във Франкфурт и Мюнхен. Заради тези стачки бяха отменени стотици полети, при което бяха засегнати десетки хиляди пътници.

През тази седмица се проведе и трудов протест в германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn). Превозвачът беше принуден да отмени около 80 на сто от влаковете си на дълги разстояния по време на стачката, обявена от синдиката на машинистите Ге Де Ел (GDL).