Анализи Новини

Туристическата перла на Хърватия Дубровник иска да запази града за местните жители

   
Туристическата перла на Хърватия Дубровник иска да запази града за местните жители

Историческият хърватски град Дубровник цели да върне местните жители, които са изтласквани от града заради високите туристически цени, с план, който включва забрана от следващия месец на издаването на новите разрешителни за краткосрочно отдаване на частни жилища под наем, предава Ройтерс. Така градът ще последва примера на други популярни туристически дестинации в Европа.

Дубровник, който е известен със старите си църкви, ренесансови дворци и забележителна локация на скалистото крайбрежие на Адриатическо море, е спирка за круизни кораби и привлича милиони посетители от цял свят, които носят така необходимите приходи на националната икономика.

Но успехът на града, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, си има цена. Туристи задръстват тесните улици и тласкат нагоре наемите. Местни жители заемат само 30% от жилищата в Стария град.

Преди разпадането на Югославия в началото на 90-те години на миналия век и войната за независимост на Хърватия около 5000 местни жители са живели там. Днес са останали само 1200 души.

„Младите хора ще си тръгнат от нас, те ще отидат на други места, защото ще бъде невъзможно да живеят в Дубровник“, заяви пред Ройтерс кметът на града Мато Франкович.

Очаква се Градският съвет да приеме през април регулация, забраняваща издаването на нови разрешителни за отдаване на жилища под наем в Стария град и околността, съобщи Франкович. Ходът е част от задължението на града да отговаря на определени правила на ЮНЕСКО, допълни той.

Градът вече е започнал да изкупува апартаменти, които ще бъдат предложени на млади семейства при 10-годишен договор за наем, и ще забранява краткосрочното отдаване на апартаменти в големи жилищни сгради. През 2018 г. той ограничи броя на туристите от круизни кораби до 4000 наведнъж.

„Трябва да защитим историческите основи на града и да позволим на хората да живеят и да прекарват време там“, заяви Франкович.

Други местни власти в Европа също се стремят да върнат градовете на местните жители. Португалиянапример предприема действия да намали цените на жилищата.

В Дубровник не всички са съгласни с нуждата от промяна.

Вердан Миович от агенцията за недвижими имоти Hedera Estate, която управлява около 150 жилища в Дубровник, казва, че частните жилища са „много по-добри за общността“ в сравнение с големи хотели и курорти, които според него са от полза само за големи чуждестранни фондове.

Но жителката на Стария град Мария Тройенович приветства плановете. „Върнете хората в града, защото хората правят града“, призовава тя.