Новини Събития

Четири великденски базара приветстват пролетта във Виена

   
Четири великденски базара приветстват пролетта във Виена

Традиционните виенски великденски панаири тази година отварят врати няколко седмици преди празника. 210 щанда с великденска украса, изкусно декорирани яйца, кулинарни специалитети и музикална програма очакват многобройни посетители.

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. Първият великденски базар във Виена се провежда в Херналспрез наистина далечната 1639 г, а на откриването му е присъствал лично императорът. Това е било мястото, където по времето на Великите пости поклонниците са можели да хапнат подходяща храна. Тази година във Виена ще има четири великденски базара.

Първият базар на площад "Франц Йонас" бе открит още на 22 февруари, а останалите три в средата на март. Базарите ще работят до понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 31 март, а базарът пред двореца Шьонбрун ще бъде отворен до 2 април. Естествено основната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това там се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. 

Великденският базар пред двореца "Шьонбрун" се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 74 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата могат да си поиграят в специални зали за игри или да се повозят на въртележката, която се задвижва с помощта на велосипед.  Малчуганите могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джаз концерти на открито.

На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка. Традиционно там се издига най-високият връх в Европа от 40 000 великденски яйца. Предлагат се и много великденски специалитети, ръкоделия, цветя, а за най-малките има и работилница за изработка на великденска украса, както и куклен театър. Музикалната програма на базара на площад "Ам Хоф" започва всеки ден в 16:30 часа. Този базар е посветен на великденските обичаи с изкусно боядисани яйца и цветни аранжировки, както и красиви произведения на изкуството и традиционна кухня.