Събития

Откриването на Олимпийските игри в Париж вече не е отворено за публика

   
Откриването на Олимпийските игри в Париж вече не е отворено за публика

Достъпът до церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на брега на река Сена това лято отново претърпя промени - предварително обявените 600 000 безплатни билета са намалени наполовина до около 300 000 само с покана.

Въпреки че билетите за важното събитие на 26 юли първоначално бяха предназначени за широката публика чрез отворена регистрация, министърът на вътрешните работи на Франция Джералд Дарманин обяви миналата седмица, че 104 000 места на долния бряг на реката ще бъдат платени билети, докато 222 000 места на горния ще останат безплатни, но ще се разпространяват на квотен принцип, съобщи Асошиейтед прес.

„За да управляваме движението на тълпата, не можем просто да кажем на всички да дойдат“, каза Дарманин, цитиран от T+L.

„От съображения за сигурност, които всички разбират, особено на фона на терористичната заплаха от последните седмици, ние сме длъжни да направим достъпът свободен, но ограничен. Не са идентифицирани конкретни заплахи, но със сигурност има повишен риск“, отбеляза той.

Първоначалните планове бяха на всички да бъде позволено да гледат церемонията безплатно от бреговете на реката.

Но тъй като натискът се увеличи - както от съображения за сигурност, така и от чиста логистика, организаторите намалиха наполовина броя на зрителите, съобщи АП през януари.

 

Международните посетители няма да получат нито един от разпределените билети, тъй като те ще отидат в местните спортни федерации; градове и региони, домакини на събития; както и в други избрани организации.

Докато тези групи могат технически да канят чуждестранни туристи в рамките на квотата си, идеята е по-малките градски съвети да ги разпределят измежду „своите служители, деца от местните футболни клубове и техните родители“, добави министърът на вътрешните работи.

Промяната в политиката може да изглежда като ограничителен ход за туристите, но Дарманин отбеляза, че се очаква още 200 000 души да гледат шествието от крайречните сгради, както и още 50 000 от определени фен зони.

Ограниченото разпространение на билети е само едно от препятствията, пред които са изправени организаторите на Олимпийските игри по отношение на пространството около Сена.

Миналия месец, след много спорове, френският президент Еманюел Макрон обеща, че на крайречните книжари - на които беше казано, че трябва да се преместят преди Игрите - ще им бъде позволено да останат на местата си, тъй като те са част от „живото наследство“ на столицата“, пише New York Times.

Тазгодишната церемония по откриването ще разбие традицията – тя ще е първата, провеждана извън стадион, точно в сърцето на града с 10 500 спортисти, представляващи 206 държави, плаващи през реката на 160 лодки по шесткилометров маршрут.