Транспорт

Появи се идея за създаването на авиокомпания Burgas Air

   
Появи се идея за създаването на авиокомпания Burgas Air

Да бъде създадена авиокомпания „Burgas Air“, позиционирана в Бургас, която да обслужва целогодишно полети от Бургас до европейски дестинации.

Тази идея беше представена на работна среща в Областна управа .

Инициативата е на областния управител Пламен Янев, след като през последните няколко месеци кметовете на общините в Югоизточна България поискаха летището в Бургас да работи целогодишно, а не само през летния сезон, когато се разчита само на чартърни линии.   

През зимните месеци летището почти не работи, изпълнява се само един, единствен полет до Лутън.

„Засега това е съвсем сурова идея за проект за редовни линии за полети от Бургас, които да са базирани на така наречения етнически трафик. Българите, които живият в Германия в момента са 400 000.  Към този етнически трафик ще бъдат допълнително продавани седалки на туроператорите, като един самолет ще лети редовно от Бургас, а други два самолета ще за други авиокомпания на така наречения „мокър лизинг”, като целта  е да се намали стопанския риск  за фирмата, като дейността се разпредели в две отделни зони- редовни линии и „мокър лизинг”, обясни Момчил Камбуров – автор на идеята.

Предстои до края на месец април да бъде представен бизнес-план. Ще бъдат  търсени инвеститори. Очакванията са общините да участват като акционери в авиокомпания Burgas Air.

Работната среща, коята се проведе в областна управа, е за търсенето на възможности за увеличаване на полетите и пътникопотока в областта.

Всички усилия за удължаване на сезона и създаването на възможности за посещение на региона извън летния сезон срещат трудности заради липсата на полети директно от и до Бургас.

„От години се наблюдава тревожна тенденция за намаляването броя на полети на Летище Бургас и тяхната все по-голяма ограниченост във времеви диапазон. Последствията от това търпим всички ние. Динамиката в туристическата сфера налага нуждата от спешна реакция относно решаването на този проблем“, коментира областният управител Пламен Янев.

На срещата бяха обсъдени и конкретни въпроси, които ще адресират до Министерство на транспорт и до концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Само преди дни кметът на Поморие Иван Алексиев предложи да се създаде сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Бургас”, в което да участват кметовете на 13-те общини в региона. Средсствата във фонда да постъпват от туристическия данък на общините.

С този фонд на Летище Бургас могат да бъдат базирани пет авиокомпании, които могат да осигурят полети седем дни в седмицата.