Анализи Новини

Димитър Попов: "Ако не спрем да предлагаме само морски туризъм, ще загубим и досегашните си пазари"

   
Димитър Попов: \

Ако не спрем да предлагаме само морски туризъм, ще загубим и досегашните си пазари. А при неморския туризъм, който е много по-важен за България, но няма вложен и един лев за реклама, ще видим ръстове тази година. Това прогнозира Димитър Попов, Penguin Travel, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тепърва ще се види какви ще са резултатите от новия туристически сезон. Ще бъде добре да задържим на нивото от предходните години немски или скандинавски пазар. Но в другия туризъм, която е много по-важен от морския и в който няма и един лев даден за реклама, мисля че ще има ръстове. В тази връзка можем да отбележим, че Албания (не е тайна) има страхотен бум в туризма. Бележи големи ръстове в момента, не само в културния туризъм, но и например при планинските пешеходни турове", обясни Попов. По думите му този бум е благодарение на целенасочената и масирана реклама, която техният борд по туризъм провежда.  

България има голям потенциал да развива туризъм, но въпросът е какъв туризъм, каза още Попов.

"Ние сме планинска страна и имаме страхотно разнообразие на геоморфология – от алпийски ландшафти до леки планини. Имаме идеални условия за планински туризъм, а планинският туризъм е най-масовият след морския. Къде е рекламата за планински туризъм във всичките му форми? Няма такова нещо, Ние имаме най-дългият високопланински маршрут в цяла Европа - Ком-Емине. Той е 700 км".

GR 20 Корсика е едва 180 км, а се води най-трудният трек в Европа, и само този маршрут реализира 15 000 нощувки годишно, добави гостът. Той припомни за огромното биоразнообразие на България, като се нареждаме на второ място в Европа по разнообразие на птици (в България има 426 вида птици).

А от гледна точка на туроператорите е от огромно значение, че „всичко е много близо – на един час път от София може да се види кафява мечка в естествена среда“, даде пример Попов. Той подчерта, че българската столица е и в уникална близост с двухилядник - Черни връх. Всички тези фактори, както и много други, правят страната ни изключително подходяща за развитие на туризъм и не трябва да има никакви съмнения в това отношение.

Именно късите разстояния между различните дестинации, предлагащи разнообразни и интересни видове туризъм правят страната ни много конкурентна – по-конкурентна отколкото Румъния и дори Албания. „Много неща могат да се направят. Въпросът е кой ги прави и как“.

На въпроса дали ни е нужно въобще Министерство на туризма гостът каза: „С тези министри аз съм на мнение, че не ни трябва. Направете само агенция за реклама и маркетинг и да се свършва тази мъка. На всеки му харесва да бъде министър на туризма (...), но ние само стоим и гледаме как ще се похарчат парите ни за реклама“. 

"В държавната администрация за българският туризъм най-после трябва да започнат да работят хора, които разбират от туризъм и да има диалог с бранша".

"Ние в бранша си задаваме въпроса България каква реклама има - по кои телевизионни програми какви клипове се въртят. Защото ние, туроператорите, също правим реклама и то голяма, но тя е дирекно насочена към клиента", изтъкна Димитър Попов и добави, че бизнесът има нужда от имиджова реклама, която да се прави на държавно ниво и която компаниите в туристическата индустрия да надградят с конкретни предложения. С такава синергия могат успешно да се развива и велотуризъм, и конен туризъм и много други.

„Ние имаме най-добри условия за конен туризъм в цяла Европа. Няма огради, няма нищо. Имаме конни бази с идеално качество, а това е скъп продукт, скъп туризъм. Хората, които идват на конен туризъм не са случайни. Тук яздиш на воля. Има и много добри условия за настаняване - къщи за гости, хотели“. 

Българинът стига все по-далеч в почивката си, като тенденцията все повече да се почива неорганизирано, без туроператори. Българинът не е от най-пътуващата нация, но въпреки всичко той вече е видял Европа и започва да гледа все по-далеч и по-далеч. Имаме ръст на все по-екзотични пътувания, за които се иска да имаш някакъв опит. Това са наистина хора-пътешественици и те стават все повече, каза Попов.

"Всичко зависи от самолетните билети. За съжаление цените на самолетните билети, особено за по-далечни дестинации не падат, а напротив. Очакваше се, че след Covid да има някакъв спад, но не се получи. Поне с 15 % виждаме, че са по-високи цените от преди кризата, плюс всякакви други регулаци и такси, свързани с Зелени сделки и др.".