Новини Събития

Троян за 19-а поредна година организира традиционно въртене на уруглювици за Сирни заговезни

   
Троян за 19-а поредна година организира традиционно въртене на уруглювици за Сирни заговезни

В Троян отбелязват Сирни заговезни на 17 март, неделя, с карнавално шествие и въртене на уруглювици. Празникът в планинския град се отбелязва за 19-и път, а организатор е Народно читалище "Наука", съвместно с Община Троян, съобщи кметът Донка Михайлова, цитирана от БТА.

Събитието има за цел да съхрани автентичните местни традиции и да събере заедно жителите и гостите на града.

"Това е празникът, в който ние, троянци, си искаме прошка, вярвайки, че по този начин можем да продължим напред с повече доброта и доверие помежду си", посочи за БТА Михайлова.

В 15:30 часа кметът и участниците в карнавалното шествие ще си поискат прошка. По традиция градоначалникът ще почерпи гостите в кабинета си с баница и вино.

След това празничното шествие ще се отправи към поляната пред блок "Капинчо", където ще бъде запален обредният огън. Събитието ще продължи с възстановка на обичаите "Искане на прошка", "Амкане" и специфичното за района въртене на уруглювици. "Това е традиция за Троян. С кора от дървета се прави нещо като горяща факла, която всички въртят за здраве", обясни Михайлова.

Ще има още прескачане на огън, скачане с чували, както и състезание по дърпане на въже.

В празничната програма ще участват Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, Фолклорен ансамбъл "Траяна", Вокална студия "Усмивка" и Дамски камерен хор към Народно читалище "Наука" - Троян.

Фолклорната програма ще продължи с концерт на народната певица Боряна Карпузова и оркестър "Щуро маке".