Новини Събития

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

   
Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Белгия е една от най-големите туристически дестинации в Европа. Но какво знаем всъщност за тази интересна държава? Ето 20 интересни факта за страната: 

Belgium | Locations | Baker McKenzie

На 4 октомври 1830 г. Белгия е обявена за независима държава, след като 15 години е част от Нидерландия.

Majority of Brussels residents feel safe again | The Bulletin

Белгия разполага с най-голямото урбанизирано население в Европа. 98% от жителите обитават градски райони и градове - също сред най-високите нива в света.

Best Castles in Belgium to Visit - Travelinsightpedia

Белгия държи световен рекорд по замъци – в държавата има повече замъци на километър от всяка друга страна в света.

Brussels as an international capital city – an asset to our country | FPS  Foreign Affairs - Foreign Trade and Development Cooperation

Нивото на международно присъствие в Брюксел отстъпва само на това в Ню Йорк. В града има 120 международни правителствени организации, 1400 неправителствени организации и 181 посолства, в които работят 3000 дипломати.

Белгия държи рекорда за най-дълго формиране на правителство в историята. На партиите са необходими 541 дни, за да сформират коалиции, плюс 48 дни, за да финализират правителствените позиции.

Най-дългата трамвайна линия в света е Belgian Coast Tram. Kusttram изминава 68 км от белгийското крайбрежие между френската и холандската граница, като прави около 68 спирки и се движи на всеки 10 минути.

Първият небостъргач в Европа е построен в Белгия. Той е изграден през 1928 г. в Антверпен. Сградата, сега известна като Boerentoren или KBC Tower, е била най-високата сграда на континента до 1940 г.

Surprising divorce costs from around the world revealed | lovemoney.com

Процентът на разводите в Белгия е най-високият в Западна Европа. Само Латвия и Литва изпреварват това ниво, което се оценява на около 70 процента.

High-Income Tax Rates In Belgium: Pros & Cons - Chase Buchanan

Белгийците плащат едни от най-високите данъци в Европа, които възлизат на около 57.8 процента за хората с най-високи доходи. Данъчните приходи в страната също са сред най-високите, като представляват около 48 процента от БВП.

Signal de Botrange Routes for Walking and Hiking | Komoot

Signal de Botrange на платото High Fens в Източна Белгия е най-високата точка на страната - 694 м. Тя обаче е по-ниска от най-високата сграда в света - Бурж Халифа, която се извисява на 828 м.

Белгийците са вторите по височина в света със своите 181.7 см. Само холандците са по-високи – 182.5 см. Същото не може да се каже за белгийките обаче, които са на 21 място с височина от 165.5 см.

Белгия произвежда шоколад от почти 400 години. Първите доказателства за това са от 1635 г. Днес страната произвежда над 173 000 тона от продукта годишно и има около 2000 магазина за шоколад.

Russia's Diamond Trade Draws Attention, But Not Sanctions | TIME

Антверпен е световната столица на диамантите с прогнозен годишен оборот от повече от 20 млрд. евро. Тук се търгуват диаманти от 1447 г., като днес градът обработва повече от 80% от необработените диаманти в света и 50% от всички шлифовани.

Pool Table Maintenance in Edmonton | Home | Dave's Billiard Service

Белгия е водещият износител на билярдни топки. Близо 80 процента от тях в света се произвеждат в страната.

The Origin and Purpose of the Euro | Britannica

Белгиец е проектирал общите страни на евро монетите. Дизайнът на Люк Люикс е избран победител в конкурс за дизайн на ЕС, а инициалите му LL се намират върху всички цифрови страни на евро монетите.

Spa declared World Heritage Site, another location in Belgium expected to  be added

Град Спа в Белгия е родното място на спа центровете. Първият в Европа модерен здравен курорт и казино la Redoute отваря врати в Спа през 18 век.

Speed limit of some highways in Belgium to be raised

Белгийската магистрална мрежа може да се види от Луната, като е почти 100% осветена. Белгия е сред първите 10 държави с най-висока гъстота на пътища и железопътни линии в Европа.

Smurf Statue - All You Need to Know BEFORE You Go (with Photos)

В Белгия има повече художници на комикси на квадратен км, отколкото навсякъде по света. Това е родното място на „Смърфовете“и „Приключенията на Тинтин“. Оригинална корица от Tintin In America стана най-ценната в света, когато е продадена за 1.3 млн. евро.

Brussels' Palace of Justice | Visit Brussels

Съдът на Брюксел е най-големият съд в света с площ от около 26 000 квадратни метра. Той превъзхожда базиликата Свети Петър в Рим с 5 000 квадратни метра.

Belgian inventions that changed the course of history

Белгийците са изобретили индекса на телесната маса (ИТМ), саксофона и пластмасата. Те са участвали и в създаването на World Wide Web, ролерите и противозачатъчното хапче.