Новини Транспорт

Остров Козумел посреща хиляди круизи

   
Остров Козумел посреща хиляди круизи

Козумел - най-големият от мексиканските острови в Карибско море, има всичко, което бихте искали: плажове с бял пясък, люлеещи се палми, кристално чиста вода и спокоен начин на живот.

Но за малко мексиканско усещане, той предлага и руини на маите, традиционна кухня и много плажни барове, в които да се насладети на чаша текила.

Островът с площ от 480 квадратни метра се оказва най-популярното круизно пристанище в Мексико, а главният му град Сан Мигел е пълен с туристи благодарение на многото кораби, които го посещават всяка година.

Както можете да си представите, Сан Мигел е невероятна смесица от щандове за сувенири и скъпи ресторанти, но ако знаете къде да търсите, можете да намерите автентични заведения за хранене и плажове само за местни, оставащи непознати за туристите.

Излизането извън малкия град ви води на прага на защитена природна среда и до едни от най-добрите места за гмуркане на планетата, разказва T+L.

Snorkeling In Cozumel Mexico You Should Bring The Kids Rad, 43% OFF

„Козумел е варовиков остров в Карибско море. На практика, това е крайната точка на втория по дължина бариерен риф в света и е едно от най-натоварените пристанища за круизни кораби.

„Тук акостират около 3000 кораба годишно, превозващи повече от четири милиона пътници,“ казва главният изпълнителен директор на Journey Mexico Зак Рабинор.

„Островът е доминиран от круизната индустрия и гъмжи от местни търговци, които продават всичко – от туристически обиколки до недвижими имоти. Въпреки това, той носи свой собствен чар и крие късчета местен вкус.“

Какво да видите и правите на Козумел?

Изследвайте водите на Мезоамериканския риф

Козумел е кацнал в северния край на Мезоамериканския бариерен риф - втория по големина в света след Големия бариерен риф.

Гъмжащ от диви животни, включително цветни корали, калейдоскоп от риби, морски костенурки и акули, рифовата система е една от звездните атракции в Козумел и гмуркането е основен приоритет за посетителите.

Гмурнете се със шнорхел във водите на Playa El Cielo

Не е нужно да ходите много далеч от брега, за да се насладите на епично подводно изживяване в Козумел. Край южното крайбрежие на острова има плаж, наречен Playa El Cielo, който е известен с хилядите подводни морски звезди, разпръснати по финия бял пясък, подобно на звезди в небето.

El Cielo се превежда като „рай“ и не е изненада защо пясъчната ивица, достъпна само с лодка, носи това име.

2024 Explore El Cielo in Cozumel. Snorkel in 3 different reefs & visit  Cielito Beach.

Посетете Исла Пасион

Въпреки че Козумел предлага достатъчно девствени плажове, много туристи обичат да отскачат до близкия необитаем остров Исла Пасион. Той предлага кристално чиста вода, избелял от слънцето пясък и много водни дейности, ресторанти и барове.

Насочете се към плажните клубове

Повечето туристи, които идват на круиз тук, се придържат към плажните клубове с изглед към спокойното Карибско море и силуета на Плая дел Кармен. Тези места предлагат заведения и много водни спортове.  

Плажовете, на които ходят местните, обаче са по-малко претъпкани и по-слабо развити. Те се намират на източното крайбрежие на острова и са обърнати към Атлантическия океан.

Изследвайте острова

Независимо дали сте на две или четири колела, най-добрият начин да видите Козумел е да излезете на пътя. Панорамен път обикаля острова и предлага много различни интересни точки - от плажни клубове през руините на маите до парка Punta Sur Eco Beach.

Punta Sur Eco Beach Park | Mexico Insider

Най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение на Козумел е между декември и април, особено ако планирате плажуване. Този период е пиковият сезон, белязан от слънчеви дни и малко или никакви валежи. За идеално време - не прекалено горещо и с хладен бриз през нощта – са подходящи януари и февруари.

Ако търсите най-добрите условия за гмуркане, помислете за периода от юни до декември. Лятото е най-горещото време, а в края му и в началото на есента има много валежи, но тогава пътуването до острова е най-изгодно, а подводните приключения гарантирани.

Ако планирате да посетите Козумел от август до октомври, трябва да знаете, че това е сезонът на  ураганите. Цените тогава са най-ниски.

Как да стигнете до там?

Най-лесният начин да стигнете до Козумел е да кацнете директно на неговото летище. Можете и да вземете ферибота от Плая дел Кармен. Пътуването е около 45 минути.

Третият начин, по който посетителите стигат до Козумел, е чрез круиз. Това е най-натовареното круизно пристанище в Мексико, като неговите три кея посрещат до седем кораба наведнъж през високия сезон.

Транспортът на острова

Козумел е малък, но добре поддържан остров с панорамен път, както и такъв, който го пресича. Отнема само час, за да го обиколите целия. Центърът на Сан Мигел е пешеходен, но ако искате да отидете по-далеч, можете да използвате такси. Тази услуга обаче е скъпа.

Въпреки че ще видите много туристи на скутери, процентът на злополуките на Козумел е изключително висок, така че се уверете, че знаете какво правите, преди да изберете такъв начин на придвижване.