Новини Транспорт

Поколението Z смята пътуването със самолет за опасно

   
Поколението Z смята пътуването със самолет за опасно

2023 е била една от най-безопасните години в историята на въздушните пътувания, показват данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Освен това, данните от американското Министерство на транспорта от 2002 г. до 2020 г. сочат, че е имало повече смъртни случаи по пътищата и във влаковете, отколкото във въздуха.

Така че старата поговорка, че летенето със самолет е най-безопасният начин за пътуване изглежда вярна. Тези данни обаче не вземат предвид последните по-сериозни авиационни инциденти.

Напоследък имаше няколко такива - сблъсъкът на пистата на летище Ханеда в Токио, проблемите с безопасността на самолетите 737 Max на Boeing и товарният самолет, разбил се в Нова Англия.

Проучване, проведено от Fast Company и Harris, показва, че тези индиценти са накарали около 43% от американците да бъдат по-предпазливи при летене.

Историите могат да предизвикат повече шум от статистиката, което изглежда особено вярно за поколението Z (родените след края на 90-те години на миналия век). 

Много от представителите на това поколение не смятат, че летенето е по-безопасно от другите методи за транспорт на дълги разстояния. Едва 54% от тях са съгласни с тази теза, докато при поколението X (родените през 60-те и 70-те години) и т. нар. бейби бумъри (родените през 40-те и 50-те) този дял е съответно 73% и 74%.

Освен това, 67% от представителите на поколението Z казват, че пътуването със самолет ги изнервя, в сравнение с 59% от всички останали анкетирани.

По-младите хора са и по-склонни да коригират определени навици и нагласи заради скорошните инциденти, свързани с безопасността. Те обръщат по-голямо внимание на безопасните материали в самолетите (56%, в сравнение с 47% от общото население) и избирането на място в конкретна зона на самолета (41% срещу 30% от общото население).

Интересното обаче е, че за поколението Z е и най-малко вероятно да са информирани за актуалните инциденти със сигурността.

Запитани за пет значими инцидента (като панела на вратата на Alaska Airlines и сблъсъка на пистата в Токио), 35% от поколението Z казват, че не са запознати с нито един от тях, в сравнение с 24% от респондентите като цяло.

Анкетата е проведена в началото на февруари сред 1079 възрастни американци.